Общо 11 мъже - петимата трафиканти и още 6 мъже от Русенско, за които се установява съпричастност към организираната престъпна група са задържани в Полша. Открити са 12 жени, жертви на трафик.

Това е станало по време на съвместна операция по противодействието на трафика на хора, проведена от Главна дирекция "Гранична полиция" и полската полиция, с.

В началото на месец октомври в ГД "Гранична полиция" е получена информация, че в района на град Тжицел в мотел "Матеочело" действа организирана престъпна група. Първоначалните данни са, че петима мъже от Русе принуждават българки от региона да проституират.

Те ги подмамвали да заминат за Полша с различни обещания, след което чрез насилие и заплахи ги склонявали към проституция. Момичетата били държани в мотела, намиращ се на магистрала Е-30 (Познан - Берлин) и бунгала в гориста местност (мястото е на около 40 километра от границата с Германия.) Те трябвало да "работят" на магистралата за Берлин на около 10-15 километра от мотела, следвали и заплахи за физическа разправа, ако решат да се оплачат.

Информацията е предоставена на представителя на МВР на България в Полша. Поискано е съдействие от полските полицейски служби за провеждане на необходимите действия по локализацията на групата. Междувременно в хода на подготовката на полицейската операция в ГД "Гранична полиция" е получен сигнал, че е възможно жените да бъде преместени в друг район.

Това наложило предприемането на неотложни действия от полицията в областната дирекция в гр. Горжув Виелкополски.

На 8 октомври в 22.00 часа българско време стартира полицейската операция на територията на Полша. Задържани са общо 11 мъже - петимата трафиканти и още 6 мъже от Русенско, за които се установява каква съпричастност имат към действията на организираната престъпна група.
Двама от трафикантите са братя, впоследствие е установено, че един от останалите задържани е баща им, който също е участвал в престъпната дейност.

Открити са 12 жени, жертви на трафик. Организирано е взаимодействие с неправителствени организации на територията на Полша и България по програмата "Ла Страда" за подпомагане жертвите на трафик и завръщането им в страната.

Установяват се връзките на трафикантите с хора на територията на България и механизмите на набиране на момичета. Операцията на полска територия продължава.