Гражданската платформа "Българско лято", сформирана от бизнесмена Васил Божков няма да ползва регистрация на друга партия за предстоящите избори, а след вчерашното решение на Върховния административен съд няма да участва и в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Въпреки това от ПП ГП "Българско лято" заявяват, че не са се отказали и ще продължат да се борят срещу тази порочна система, която е създадена да се самопродуцира с всички легитимни средства. Констатират обаче, че в България реално няма процедура, по която българските граждани да защитят накърнените си права. Няма и съд, пред който да го отнесат.

"ПП ГП "Българско лято" ще продължи да работи с пълна сила за разширяване на своите възможности и структури с пълната яснота, че е единствената напълно независима и достойна политическа алтернатива за всички български граждани", заявяват в позицията си от тази сутрин.

Окончателно: Партията на Божков няма да участва в изборите

Окончателно: Партията на Божков няма да участва в изборите

ВАС потвърди отказа за регистрация на Централната избирателна комисия

Припомняме, че вчера ВАС отхвърли жалбата на ГП "Българско лято" срещу решението на ЦИК, с което им се отказва регистрация за изборите - мотивът липса на банкова сметка. В решението си ВАС посочва, че непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация. ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията.

В изявлението си "Българско лято" посочват, че това е само формален повод и представлява "поредното и до този момент най-безпрецедентното погазване на Конституцията и правовия ред в новата история на България!" и цитират членове на Българската конституция.

Според партията на Божков не включването на ПП ГП "Българско лято" в санкциите по закона "Магнитски" в САЩ е причина за отказа от регистрация на изборите, а Решението на Министерския съвет в България. Съответното решение те също атакуват пред ВАС.

Създава се правен парадокс - Де юре, българските институции възпрепятстват политическото представителство на десетки хиляди български граждани в разрез със собствените си закони, заради някакъв закон на една чужда държава и някакъв списък, който действа на територията на същата чужда държава, която не е член на ЕС, обясняват от "Българско лято" и питат: Суверенна държава ли е България в такъв случай?

ПП ГП "Българско лято" отказва да легитимира поругаването на основни конституционни права на български граждани, каквото представлява отказа на регистрация за предстоящите парламентарни избори, и в знак на протест няма да участва в изборите.