Балонът над Ботевград не е регистриран, а собственикът му е без лиценз за правоспособност във въздуха.

Това е установила прокуратурата до този момент по разследването си, като смята да поиска и постоянно задържане под страна на лицето с инициали В.Х. Именно той е собственикът на балона, от който вчера скочиха двама парашутисти, но при инцидента единият загина, а другият е тежко ранен, с опасност за живота и в болница. В.Х е с повдигнати две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост и за причиняване на телесна повреда.

Подробности по разследването даде окръжният прокурор Наталия Николова от Окръжната прокуратура в София. 

Балонът е трябвало да бъде регистриран и да има удостоверение за летателна годност от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Собственикът не е притежавал и лиценз за правоспособност, което е в нарушение на Закона за въздухохлаването.

Полетът е започнал около 8:30 сутринта на 23 октомври, след уговорка, направена в интернет, вероятно социални мрежи, между обвиняемия, загиналото лице с инициали М.С. и пострадалото лице, Д.П. Според първоначалните данни, тримата се познавали, но все още не е ясно дали полетът е бил платен или не. Парашутистите са скочили след делтапланериста и не са отворили или не са имали време да отворят парашутите си.

В рамките на разследването са извършени три огледа на мястото на инцидента, като от дома на обвиняемия са иззети веществени доказателства. Назначени са съответните експертизи, а около 10 свидетели вече са разпитани. Предстои събирането на допълнителна документация по случая.

Към момента обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, а в следващите дни прокуратурата ще внесе искане за постоянна мярка "задържане под стража". Разследването ще продължи с цел да се изяснят всички обстоятелства около случая.

Прокуратурата също е наясно, че собственикът на балона вече е осъждан, познат на полицията от криминалния сектор. Присъдите са за кражба, притежание на наркотици и др. Последната му присъда е от 2018 г.

Парашутистите край Ботевград скочили от балон без регистрация и летателна годност

Парашутистите край Ботевград скочили от балон без регистрация и летателна годност

В страната има регистрирани 11 балона, от които само 4 са с летателна годност