Престъпните групировки у нас са се реорганизирали и вече са от мрежов тип, а не както до момента - пирамидален.

Това заяви депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов, цитиран от БНР.

По думите му ситуацията трябва да бъде анализирана внимателно, за да бъде предложен адекватен отговор на засилващата се престъпност.

Бакалов добави, че в борбата срещу криминалните прояви е необходимо да бъдат въвлечени голям брой институции. Сред тях са митниците, Гранична полиция, Министерство на финансите, Комисията Кушлев. Той допълни, че трябва да се създаде още координиращ орган,

Логично е във времена на криза битовата престъпност да се засилва повече, отбеляза още депутатът от СДС.

Той коментира и завръщането на наши емигранти, които са останали без работа в чужбина. Според него това оказва "натиск" върху страната, който не е бил отчетен.

Бакалов каза още, че не може да се твърди, че бумът на престъпността е в отговор на определени действия, предприети от правителството.

От своя страна бившият главен секретар на МВР Людмил Маринчевски заяви, че икономическата криза със сигурност оказва влияние на престъпността.

Запитан дали полицаите работят по-мотивирано днес, той изтъкна, че ако се съди по изявите на полицейските синдикати, сега разликата е възможността служителите на МВР да протестират повече.

Вижте полицаите в кварталите, които ходят с папчица под мишница и вижте как се движи престъпният свят, посочи той. Маринчевски коментира още, че престъпният свят се е въоръжил с повече технически средства и квалифицирани кадри.