Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщава lex.bg.

Магистратите в Страсбург са постановили на двамата да бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро.

Според ЕСПЧ при задържането на Баневи е нарушена конвенцията за правата на човека.

Припомняме, Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец. Междувременно обаче прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест, с която двамата бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г. - три дни преди да се върнат в страната, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври.

След това Банев разговарял с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура. Вместо това обаче в жалбата се посочва, че двамата са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището.

Банев искрено се забавлява с главния прокурор и "матросовския му ентусиазъм"

Банев искрено се забавлява с главния прокурор и "матросовския му ентусиазъм"

"Милион не са много пари, не съм усетил натрупването... Империята Баневи се завръща"

ЕСПЧ отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май тази година, като мярката продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

Според магистратите в Стасбург продължителността на задържането е тревожна. Те посочват, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

ОСвен това се счита, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на ареста му.

Запорираха имуществото на Баневи

Запорираха имуществото на Баневи

Съдът наложи запор на акции, златни кюлчета, банкови сметки и яхта

"Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са "уместни и достатъчни". Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията", посочва се в решението на ЕСПЧ.

Относно възможността Банев да повлияе на свидетели, ЕСПЧ посочва, че тя е констатирана в определенията на всички съдилища, основно с намиране на телефон в килията му. Според съда Страсбург тези изводи биха били валидни до 25 юли 2019 г., когато е внесен обвинителният акт срещу Банев - тогава вече са разпитани 173 свидетели и са събрани множество доказателства. По тази причина ЕСПЧ заключава, че след като всички документи и веществени доказателства са събрани и има гаранции срещу подучване на свидетелите, заключението на спецсъдилищата, че има риск Банев да окаже натиск над свидетели, ако излезе на свобода, е неоснователно.

Доказателства за здравето на Банев оставиха "на тъмно" гледането на мярката му

Доказателства за здравето на Банев оставиха "на тъмно" гледането на мярката му

Състав на Специализирания наказателен съд гледа при закрити врата искането за промяна на мярката за неотклонение