По делото срещу семейство Баневи няма нито един документ, който да свидетелства за злоупотреба или ощетяване на държавния бюджет, имащ връзка с някой от тримата членове на семейната ОПГ - организирана престъпна група, в която влизат Николай Банев, Евгения Банева и майката на Банев.

Това отговаря бизнесменът Николай Банев, който е в следствения арест, в писмено интервю на бТВ, тъй като на медията не е разрешено да вземе такова в залата на съда, нито от затвора.

Семейната ОПГ е обвинена в пране на пари в размер на 1 млрд.лв. и източване на 84 млн. лв. от приватизираните предприятия. В студиото на бТВ обаче бе адвокатът на семейството Христо Ботев. Той съобщи, че по делото наистина няма нищо конкретно, а само хартия.

"Източването е отделено в друго дело и все още е резултат на разследване, а в момента в първото дело са обвиненията за данъчни престъпления и ОПГ", обясни Ботев.

Самият Банев отговаря в писмени отговори на няколко въпроса.

За проверката на главния прокурор Иван Гешев на приватизацията, той смята: "Приватизацията беше неизбежен процес... За мен проверката ще е изчистване на опетненото ми име, но го приемам с недоверие и повече от скептично".

Банев продължава с коментар за Гешев: "Гешев истински ме забавлява с матросовския си ентусиазъм, с който се впуска в непознати за него материи. Оставям настрани факта, че вече съм изпратил недопустимите за един магистрат квалификации и откровени клевети срещу мен за разглеждане от съда по правата на човека в Страсбург".

Това потвърди и адвокатът Христо Ботев - жалбата е изпратена и е свързана с нарушенията на властите към семейство Баневи при ареста, изказванията към тях, както и условията в затвора и очакват сериозно обезщетение.

Николай Банев отговаря и на въпроса какво се е случило с "Полимери" АД. За него това "е христоматиен пример за бандитско отношение, но не на приватизаторите, а на държавни и местни институции в т.ч. на прокуратурата към следприватизационния процес".

"Споделям куриозен факт - не съм получавал възнаграждения, т.е. обезкостителят се оказва обезкостен лично от тези предприятия, в които е инвестирал", пише той.

От отговорите става ясно още, че семейството до днешна дата няма изискуеми данъчни задължения и не е потърсено от нито едно юридическо лице за такива.

А "Как Банев е спечелил първия си милион", той отговаря "с връзки - дума, която по време на социализма беше мръсна дума, но е попаднал на верни приятели по волята на съдбата".

"Милион не са много пари, не съм усетил натрупването на първия милион. Империята Баневи не е в упадък, тя е във война, но за изхода на войната не може да се съди по променливия резултат от непрестанните битки. Империята Баневи се завръща", пише в стил "Междузвездни войни" Николай Банев.

Банева приветства приватизационните проверки

Банева приветства приватизационните проверки

По думите й тя не е участвала в приватизационния процес