Аз съм от хората, които не са участвали в самия процес по приватизация. Тогава бях студентка във Франция и не познавах съпруга си. В моята работна автобиография аз съм изпълнителен директор на две приватизирани дружества. И съм първият човек, който приветства разкриването на приватизационния процес и следприватизационния контрол на агенцията по приватизация. Това заяви пред БНТ Евгения Банева преди поредното заседание по делото срещу нея и съпруга й Николай Банев. 

Тя е категорична, че ще бъдат разкрити много неизпълнения на приватизационни договори, а агенцията била в пълен дефицит в изпълнение на дейностите си. 

Банева коментира, че договорите са били неизрядно подготвени от юридическа гледна точка, което дава възможност за бездействие и злоупотреби, а също така и връзва ръцете на приватизаторите да изпълняват ангажиментите си.

Тя даде пример с "Полимери" АД, като каза, че дружеството умишлено е докарано до фалит. Според Банева съпругът й сега отговаря за това, че синдикът, в продължение на 7 години разпродава активи на предприятието за 187 млн. лв.

Семейството ще съди България в Европейския съд по правата на човека, допълни Банева.

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация
Обновена

Гешев иска ДАНС да провери цялата приватизация

Гледат събрани ли са лихвите, неустойките, обезщетенията

Припомняме, че на 8 януари стана ясно, че още 175 свидетели ще бъдат по делото срещу Баневи. Товага стана ясно, че Банев е назначил за управител на свои фирми личния си шофьор Венцислав Генов. По думи на самия Генов той трябвало да прехвърли къщата на Николай Банев в "Бояна" на офшорка, след като бил поставен за управител и на "Партнърс Комерс" в периода 2013 -2014 г.

Семейство Николай и Евгения Баневи попаднаха в ареста от 6 декември 2018 г., след като бяха екстрадирани от Франция.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев - съпругът на Евгения.

175 свидетели разпитват по делото срещу Баневи
Обновена

175 свидетели разпитват по делото срещу Баневи

Обвинението иска да разбере кой е бил назначаван за управител на дружествата

На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини. Майката на Николай Банев - Мария е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв.

На последното съдебно заседание на 17 декември миналата година магистратите отхвърлиха искането на защитата Николай Банев да се оперира в болницата на МВР.

Запорираха имуществото на Баневи

Запорираха имуществото на Баневи

Съдът наложи запор на акции, златни кюлчета, банкови сметки и яхта