Бизнесменът Николай Банев се закани, че ще съди България в Страсбург, предаде БГНЕС. Това е станало ясно в съдебната зала днес по време на гледането на изменението на мярката им за неотклонение от задържане под стража в по-лека.

Бизнесменът посочи, че причината за решението му са пропуснатите ползи, които е понесъл.

В момента подготвям приватизация на дружество в друга страна и докато съм в ареста, губя пари, заяви Банев и се закани, че това ще струва скъпо на България.

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Разговарял за създаване на евразийска народна партия у нас

Той обвини прокуратурата в избирателен подбор на свидетели.

Още в началото на процеса предупредих прокуратурата за две свидетелки, които са тежко обвързани с криминални лица, но тя не го взе предвид, посочи бизнесменът.

Адвокат Христо Ботев обясни пред журналисти след съдебното заседание, което остави Банев в ареста, че предстои изключително сложна експертиза, тъй като касае много предприятия.

Адвокатът потвърди заканата на Банев да съди държавата в европейски съдилища, както за провалени сделки, така и за ареста, който според Ботев е абсолютно незаконен.

Майката на Николай Банев, която също е подсъдима, но с наложена по-лека мярка заради възрастта си, заяви категорично, че никога и никой не може да докаже, че е взела и един лев от тези предприятия.

Припомняме, на 6 декември миналата година френските власти предадоха Николай Банев и съпругата му Евгения Банева на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Тогава им бяха повдигнати общо седем обвинения за престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането на семейството в Ница Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и са изпрали над 1 млрд. лева.

Преди седмица в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна" влязоха и частни съдебни изпълнители, за да направят опис на имуществото им.

Коя е банката, в която имам 598 млн. евро, пита Банев

Коя е банката, в която имам 598 млн. евро, пита Банев

Времето в България е предизборно