Частни съдебни изпълнители влизат в къщата на Евгения и Николай Баневи в столичния квартал "Бояна", информира Нова.

Съдебните изпълнители трябва да опишат на имуществото на Баневи.

"Имаме вземане, имаме няколко кредитори, който желае да бъде удовлетворен от продажбата на недвижимото имущество", заяви помощник частен съдебен изпълнител Атанаска Петканова.

Имотът на Баневи е собственост на дружество. Според адвоката на дружеството той е бил възпрепятстван и не е имал достъп до всички материали по делото.

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Разговарял за създаване на евразийска народна партия у нас

В момента Баневи са в ареста по обвинения за пране на над 1 млрд. лева и укриване на данъци. Срещу тях са повдигнати общо 7 обвинения.

След ареста им заместник главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът Николай Банев е получил достъп до телефон в килията си и се свързал с руски лобисти, като е подготвял медийна атака срещу прокуратурата, както и хибридна война срещу България.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция и след това екстрадирани в България, след акция на прокуратурата по разследване на приватизирания завод "Полимери", който семейство Баневи продава.

През 2012 година заводът е обявен в несъстоятелност и последваха години на неясна собственост и безстопанственост. Семейство Баневи не веднъж са се изказвали, отхвърляйки критиките спрямо тях по отношение на "Полимери".

Евгения и Николай Баневи са първите българи, чиито имена изскочиха от "Досиетата от Панама". Двамата са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г.

Пред 90-те години участва в масовата приватизация. Николай Банев е основател на фонда "АКБ Форес" през 1990 година, което притежава повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия, Република Македония.

На президентските избори през 2016 г. Николай Банев се кандидатира за президент, а на евроизборите през 2014 година Евгения Банева издигна кандидатурата си.

Баневи остават в ареста

Баневи остават в ареста

Решението на Спецапелативния съд е окончателно