Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста. Решението взе Специализираният апелативен съд, който не прие обжалването на защитата за промяна на мярката на Баневи в по-лека такава.

Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На предишното съдебно заседание съдът постанови на Баневи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

7 обвинения срещу Баневи

7 обвинения срещу Баневи

Прокуратурата ще иска постоянна мярка за задържане

Припомняме, малко по-рано днес Николай Банев заяви, че не е прочел нищо ново в допълнителния том с доказателствата, внесен от прокуратурата тази сутрин и определи целият съдебен процес срещу тях като селска вечеринка.

Точно обратното бе заявено в съдебна зала, където бе посочено, че в допълнителния том има свидетелства, които показват, че обвиняемите могат да извършат ново престъпление или дори да разширят обхвата на повдигнатите им обвинения.

Прокуратурата счита, че е събрала достатъчно доказателства, а ако се наложи по-лека мярка за неотклонение от настоящата им, обвиняемите могат да извършат ново престъпление.

Защитата оспорва мотивите на прокуратурата с извадки от Търговския регистър (ТР) за дружествата, посочени в обвинението. Съдът прие представените доказателства от защитата за основателни.

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Случаят "Баневи" приличал на този с Цветан Василев

Адвокат Христо Ботев поиска от съда да наложи мярка за неотклонение "домашен арест" и забрана за напускане пределите на страната на двамата обвиняеми.

Евгения Банева посочи, че не е участвала в управлението на приватизираните дружества, а освен това тогава е била по майчинство. Тя заяви, че "нейният живот и животът на съпруга и през последните 20 години не са посветени на престъпността".

Според Банева делото няма да продължи един или два месеца, а години и затова тя поиска по-лека мярка, за да може да се грижи за децата си.

Николай Банев подкрепи казаното от съпругата си и допълни, че от задържането им във Франция, те преживяват ужас и срам пред децата си. Според него прокуратурата показва тотално незачитане на Търговския закон, защото приватизираните дружества били свързани със закона, а не с "някаква организирана престъпна група".

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Баневи искали да съдят държавата

Банев призова съда да отхвърли фантастичните и безотговорни обвинения на прокуратурата. Той заяви, че като гражданин, спазващ стриктно законите в България, е готов да съдейства изцяло за разрешаването на случая.

Съдът остави в ареста семейство Баневи, тъй като има данни, че те могат да извършат ново престъпление или да се укрият.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалването.

Съдът разреши на обвиняемите да дадат изявление пред медиите.