Николай Банев обяви, че негови роднини, както и роднини на други арестанти готвят серия от протести заради условията в ареста.

"Не може в евросъюзническа България хора да се държат в тези условия", заяви бизнесменът пред журналисти, докато съдът размишлява дали да промени настоящата му мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека. Съдът отказа преди два месеца да промени мярката му за неотлонение и то за трети път. Семейство Николай и Евгения Баневи се намират в ареста от 6 декември, след като бяха екстрадирани от Франция.

Във връзка с лошите условия в ареста, Банев посочи, че те са нечовешки, за което хората от ареста писали жалби до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова. По думите му там са нарушени основни човешки права на хора и то на хора, които са напълно невинни до доказване на противното.

Банев се оплака, че в килията няма въздух, светлина, слънце, топла вода, тоалетната е в стая с 3-4 човека, непрекъснато се пушело, фините прахови частици били смесени с твърди прахови частици и цялата "флора у фауна" била там на разположение на арестантите.

7 обвинения срещу Баневи

7 обвинения срещу Баневи

Прокуратурата ще иска постоянна мярка за задържане

Банев се притеснява от хуманната страна на задържането на Евгения Банева. Той даде пример с Франция, където при двама родители на малолетни лица в ареста, задължително единият се освобождава с електронна гривна. Банев иска да знае защо и в България не се процедира по този начин.

Той се запознал с всички обвинения и всички свидетелски показания от самото му задържане в ареста до настоящия момент. Банев изтъкна, че нито един негов подпис или такъв на Евгения Банева не е приложен към делото. Бизнесменът не знае и защо медиите не отразяват къде е основата на скандала в тяхното дело.

Протестите се очакват съвсем скоро, отправено е искане в Столична община за разрешение и те трябва да започнат до една седмица.

Банев заплашва България с евросъд

Банев заплашва България с евросъд

Съдът остави бизнесменът окончателно в ареста

По думите на Банев специализираната прокуратура и съд са йерархични структура и работят по заповед отнякъде. Откъде обаче - не стана ясно. Той не може да си представи защо е толкова страстно обвинението на прокуратурата защо ги задържат "осем месеца в унизителните условия на ареста". Банев нямал и нито един разпит, откакто бил доведен в съда.

Според него от обвинението ще загуби държавният бюджет, но никой нямало да спечели от делото. "Вие по-добре от мен знаете как работи тази система. Това е поръчка, но ако знаех, веднага щях да ви кажа името. Но тази държава в момента се управлява от една държава от един човек - Бойко Борисов", посочи Банев.

Той не може да си представи, че прокуратурата е ангажирана толкова с тяхното дело.