Апелативният специализиран наказателен съд отказа за трети път на Николай Банев да измени мярката му за неотклонение "Задържане под стража", съобщават от държавното обвинение.

Това е третият поред отказ на второинстанционния съд за промяна на мярката, откакто Банев бе задържан на 7 декември 2018 г. заедно със съпругата си.

Апелативният съд потвърди изцяло определението на първа инстанция, че продължава да е налице обосновано предположение за съпричастност на Банев към извършените престъпления, за които е обвинен, както и че са налице са другите две законови предпоставки за най-тежката мярка - опасност да извърши друго престъпление и опасност да се укрие.

По информация на bTV по случая са събрани нови доказателства срещу Банев. Има разпитани нови свидетели, както и направени две експертизи.

Николай Банев остава в ареста

Николай Банев остава в ареста

Прокуратурата действала поръчково според него

Припомняме, че на 1 февруари стана ясно, че Николай Банев остава в ареста. 

Семейство Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Франция. На 6 декември им бяха предявени седем обвинения.

На 7 януари 2019 г. зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че намиращият се в ареста бизнесмен Николай Банев е имал телефон в килията си. По закон той няма право на телефон. Апаратът бил открит от служители на Министерството на правосъдието в кутия от натурален сок.

С телефона Банев се свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна войнасрещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата, каза тогава Гешев.

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Николай Банев се смее на обвиненията на прокуратурата

От прокуратурата обявиха, че били засекли опити майката на Николай Банев да уговаря свидетели. Такива опити са засечени от разговори по мобилни телефони и приложения.

Уговаряне на срещи и опити да се склонят свидетелите да им се променят показанията в съдебна зала на принципа "или добро, или нищо", били засечените разговори.

На 31 януари, частни съдебни изпълнителни влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.

Гешев за телефоните на Баневи: …намират се - не се намират, търсенето продължава

Гешев за телефоните на Баневи: …намират се - не се намират, търсенето продължава

Прокуратурата не спира политическото развитие на подсъдими или обвиняеми