Държавното обвинение е засякло опити майката на Николай Банев да уговаря свидетели. Такива опити са засечени от разговори по мобилни телефони и приложения. Уговаряне на срещи и опити да се склонят свидетелите да им се променят показанията в съдебна зала на принципа "или добро, или нищо".

Това стана ясно от прокурорите по делото след като днес съдът отхвърли искането за промяна на мярката за неотклонение на Николай Банев. Такова искане за мярката на Евгения Банева не е внесено засега.

Прокурорите се подразниха на въпросите на журналистите за това дали Николай и Евгения Баневи разполагат с телефони и в момента в ареста. Баневи си комуникирали помежду си в ареста по телефона, както и с обществени фигури от Русия, с децата си, като са обсъждали медийни кампании, хибридни войни и търсене на политическо убежище.

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Николай Банев се смее на обвиненията на прокуратурата

Прокуратурата обяви, че най-вероятно телефонът е внесен в кутия от сок с двойно дъно. В момента няма информация арестуваните да разполагат с телефони, намират се под особен режим в ареста, като им се правят внезапни проверки. Извършва се проверка, а на съобщенията е назначена експретиза.

Адвокат Христо Ботев отказа за коментира темата с телефоните на Баневи с аргумент, че това е детайл, а всички бягат от същината на делото.
"Щом съдията го е казал, значи Банев е имал телефон в ареста", посочи адвокатът и добави, че ще спори затова твърдение пред Апелативния спецсъд.

По думите му това е поредното дело за хора с висше образование, което не били разбрали, че са били назначени като управители на едни дружества. На защитата настоящето дело напомня за банкови и други икономически дела.

Майката на Николай Банев отрече обвиненията на прокуратурата. Според нея "тази прокуратура" е поставена с цел да вреди на семейство Баневи.

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Случаят "Баневи" приличал на този с Цветан Василев

Припомняме, вчера на 31 януари, частни съдебни изпълнителни влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.