Николай Банев остава в ареста. Решението взе Специализираният наказателен съд, който не прие обжалването на защитата за промяна на наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.

Съдът разгледа единствено мярката на Николай Банев, докато на този етап Евгения Банева остава в ареста.

Мотивите, с които магистратите оставиха Банев в ареста са, че събраните доказателства показват извършените престъпления от обвиняемия. Решението може да се обжалва пред апелативния съд.

Съдът прие предявените като доказателство бордови карти от защитата, според които Баневи щели да се приберат на 26 октомври миналата година.

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Банев: Съдебният процес срещу нас е като селска вечеринка

Николай Банев се смее на обвиненията на прокуратурата

Баневи са обвинени за ръководене и участие на организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

По време на днешното съдебно заседание защитата поиска промяна на мярката му с мотив, че не са извършени процесуални действия, но според прокуратурата свидетелските показания припокриват изводите за извършените престъпления.

Според адвокатите на Банев по делото имало твърдения на лица "аз казвам, аз чух и аз видях", но когато се стигнало до проверка на фактите, те не могли да бъдат потвърдени.

Банев заяви пред съда, че това, което чул с ушите си, е повече от смешно. По думите му прокуратурата действа поръчково, без никакви факти и доказателства, а повдигнатите му обвинения определи като "унижаващи прокуратурата твърдения".

Коя е банката, в която имам 598 млн. евро, пита Банев

Коя е банката, в която имам 598 млн. евро, пита Банев

Времето в България е предизборно

"Не може една дейност, която е изцяло зависима от пазарите и банковото финансиране, да се представя като дейност на една бутафорна организирана престъпна група", подчерта той.

Банев обяви, че вече се намирал в детската градина на анализ на икономическа дейност, която се представя като криминална. Той заяви, че няма подпис под един касов лев.

Припомняме, на предишното съдебно заседание в края на 2018 г. съдът постанови на Баневи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

След ареста им заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че бизнесменът Николай Банев е получил достъп до телефон в килията си и се свързал с руски лобисти, като е подготвял медийна атака срещу прокуратурата, както и хибрина война срещу България.

Вчера на 31 януари, частни съдебни изпълнителни влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди адвокатът на Баневи

Случаят "Баневи" приличал на този с Цветан Василев