"Няма информация за намерен телефон в килиите на Евгения и Николай Баневи. Това е динамичен процес - намират се, не се намират, но търсенето продължава".

Така заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира появилата се информация, че има внесени телефони в кутия от сок с двойно дъно в килиите на Евгения и Николай Баневи.

Във връзка с информацията, че се готви издигането на Банева за кандидат на ЕП, Гешев заяви, че не може да прецени дали Евгения Банева ще остане в ареста или не.

Гешев иска прокуратурата да спази закона такъв, какъвто е включително и по делото "КТБ", а Евгения Банева би могла да се развива във всяка една сфера, която пожелае.

Прокуратурата не мисли да спира политическото развитие на нито един подсъдим или обвиняем, обясни Гешев.

"Спазваме правата на обвиняемите и подсъдимите в много по-голяма степен, от която и да е друга страна в Европейския съюз", категоричен бе той.

"Каквото и да ми говорят - става въпрос за пари и когато имаш финансовата възможност, можеш да заобиколиш някои регулации в Европейския съд. Нашата работа е да не допускаме това да се случи", коментира Гешев.

Припомняме, семейство Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани от Франция. На 6 декември им бяха предявени седем обвинения.

На 7 януари 2019 г. зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че намиращият се в ареста бизнесмен Николай Банев е имал телефон в килията си. По закон той няма право на телефон. Апаратът бил открит от служители на Министерството на правосъдието в кутия от натурален сок.

С телефона Банев се свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата, каза тогава Гешев.

От прокуратурата обявиха, че били засекли опити майката на Николай Банев да уговаря свидетели. Такива опити са засечени от разговори по мобилни телефони и приложения.
Уговаряне на срещи и опити да се склонят свидетелите да им се променят показанията в съдебна зала на принципа "или добро, или нищо", били засечените разговори.

На 31 януари, частни съдебни изпълнителни влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.