Спецпрокуратура измени мярката за неотклонение на Евгения Банева в "Подписка" заради сериозни здравословни причини, съобщиха от Спецсъда. Досега мярката й беше "задържане под стража".

Банева е обвиняема като участник в организирана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания. Заключението на съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Пирогов" е предоставено днес на съда. В него се посочва, че здравословното състояние на Евгения Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага спешна операция.

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Николай Банев се оплака от "флората и фауната" в ареста

Роднини на арестанти готвят протести заради нечовешките условия

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение

Дончева: Баневи са обект на неясна семейна наказателна отговорност

Дончева: Баневи са обект на неясна семейна наказателна отговорност

Прокуратурата тероризира Баневи според Дончева

След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека - "подписка".

С променената мярка предоставят възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.

Евгения Банева няма право да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следи изпълнението на мярката за неотклонение. 

Преди година в Спецсъда показаха и друго отношение към арестант. Бившата кметица на столичния район "Младост" бе заведена на лекар с пранги на краката.

Иванчева излезе от болницата отново окована
Обновена

Иванчева излезе от болницата отново окована

Извели я от болницата преди обявения от лекарите час

Припомняме, семейство Николай и Евгения Баневи се намират в ареста от 6 декември, след като бяха екстрадирани от Франция.

Във връзка с лошите условия в ареста, Банев посочи, че те са нечовешки, за което хората от ареста писали жалби до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова. По думите му там са нарушени основни човешки права на хора и то на хора, които са напълно невинни до доказване на противното.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев - съпругът на Евгения.