Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева излезе от болница.

Във профила на Иванчева в социалната мрежа "Фейсбук" пише, че Иванчева е била транспортирана преди обявения от лекарите час. Тя била изведена от органите на реда веднага след направата на последното ѝ изследване - около 8.20 часа.

Предполага се, че публикацията в социалната мрежа е написана от бившия ПР на "Младост" Петър Кърджилов.

От снимката към публикацията се вижда, че Иванчева отново излиза от болницата с пранги на краката.

Иванчева била изведена без белезници от болницата

Иванчева била изведена без белезници от болницата

Има промени в правилата за конвоиране, обясни Васил Миладинов

По-късно обаче директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" старши комисар Васил Миладинов заяви на извънредно изявление, че Десислава Иванчева е напуснала болницата без белезници. Разпространената снимка била стара.
По негова заповед имало промени в правилата за конвоиране на лишените от свобода.

Иванчева остава в болницата до утре

Иванчева остава в болницата до утре

Медиците ще направят на Иванчева ядрено магнитен резонанс

"Най-лошото е, че тя няма да бъде в лечебницата на Централния затвор, а директно в ареста, където условията разрушават здравето им. Ще изпратим протестна нота до посолствата на демократичните държави и до европейските институции", пише още в поста.

Очаква се днес текстът на протестната нота да бъде публикуван.

Абсурдно е жена, която е 40 кг с мокри дрехи да бъде оковавана с пранги на краката. Това е мнението на адвокат Димитър Марковски, който беше в Специализирания съд по дела - за групата на Димитър Жлеязков - Митьо Очите и като защитник на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. По отношение на "оковаването" Марковски обясни, че това е практика, която върви от години с обосновка някаква наредба, но е добре да се вдига шум по медиите, тъй като това привлича общественото внимание към такива абсурди.

В момента в съда Иванчева е без пранги, така и без пранги е била в специализираната затворническа болница. В ендокринологията обаче е била окована, тъй като там не разполагат със специализирани мерки за охрана.

По отношение на делото Марковски посочи, че има насрочена дата - до 15 август - за запознаване на защитата с материалите, след което по закон имат право да изискват уточнения, доказателства и да се правят възражения - нещо, от което защитата ще се възползва. "После прокуратурата ще прецени кое е основателни и кое - не", уточни Марковски.

На 13 август, понеделник, пред сградата на Министерски съвет се организира протест в подкрепа на Иванчева и бившата зам.-кметица на района Биляна Петрова. Протестиращите ще настояват исканията си с подписка до министъра на правосъдието Цецка Цачева.

"Време е българите да се обединим срещу Мафията и за политика, идваща от волята на гражданите! Да се обединим в защита на двете жени, които имаха смелостта да се изправят лице в лице с мафиотите в Младост! Последните, след бруталната постановка на столичното кръстовище, със съучастието на тежко корумпираното правителство и медии, съсипват сега живота и семействата им! Защото, ако не го направим сега, утре на тяхно място може да е всеки от нас", пише още в поста на стената на Иванчева.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

Припомняме, Иванчева влезе в болница на 1 август. Тя беше транспортирана с белезници и окови на краката, което предизвика силно възмущение от начина, по който се третират затворниците у нас.

Няколко дни след това стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката на арестанти у нас е масова практика. Това, по думите на бившия български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Здравка Калайджиева, е в нарушение на правата на затворниците и обвиняемите.

В България нарушавали правата на стотици арестанти с ненужни белезници

Българските затвори - развъдник на насилие, където престъпността се регенерира

Тълкува бившият български съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева

Темата коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която попита през социалните мрежи Цецка Цачева, Екатерина Захариева и Цвета Караянчева защо "довчера давахте мило и драго за джендърската конвенция, днес мълчите оглушително за достойнството на жените", визирайки отношението към Иванчева.

Общественият защитник Мая Манолова пък призова министъра на правосъдието Цецка Цачева да предприеме незабавни и ефективни административни мерки по преустановяване на унизителното отношение спрямо затворниците у нас.

Нинова пита жените управляващи защо не са възмутени от веригите на Иванчева

Нинова пита жените управляващи защо не са възмутени от веригите на Иванчева

Като жена към жена: Цачева, Захариева, Караянчева, никоя от вас - светлите сили, ли не забеляза една жена в болница с вериги на краката

Припомняме, Десислава Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София на 17 април тази година. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата. Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова.

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Дадоха ход на делото за отстраняване на Десислава Иванчева от кметския стол