С моя заповед са променени правилата за конвоиране. Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" старши комисар Васил Миладинов, който даде извънредно изявление пред сградата на Софийския затвор.

Промените в правилата за конвоиране са във връзка с силния обществено отзвук от конвоирането на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която беше транспортирана в здравно заведение с белезници на ръцете и окови на краката.

По думите на Миладинов сутринта Иванчева е била конвоирана без белезници. "Снимката, която се показва, е старата снимка", категоричен бе комисарят.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

"Пак с моя заповед има създадена комисия, която изготвя нови правила за конвоиране на лишените от свобода, което ще бъде потвърдено от министъра на правосъдието, след като бъде издадена", допълни Миладинов.

Той прогнозира, че новите правила ще бъдат готови до края на седмицата, но не се ангажира с прогноза кога правилата ще бъдат утвърдени в правосъдното министерство.

Миладинов обясни и че правилата досега са били във връзка с различни случаи на бягство на лишени от свобода. "Ако избяга някой, защо е избягал, ако не избяга защо сме го водили така", оцени ситуацията той.

Ковачева опровергава твърдение за инструкция за окови на краката

Ковачева опровергава твърдение за инструкция за окови на краката

Тя е изненадана от липсата на минимално усилие на юристите да проверят за какво точно става въпрос

В момента вече правилата се променяли - "... дава се право, както и законът позволява, в зависимост от, има оценка на риска на лишените от свобода, да се прецени как те да бъдат конвоирани."

На въпрос защо Иванчева е била конвоирана с пранги в съдебната зала, а днес членовете на организирана престъпна група на Митьо Очите били конвоирани без пранги, Миладенов заяви: "Не мога да коментирам, това са други правила на ГД "Охрана".

Иванчева излезе от болницата отново окована
Обновена

Иванчева излезе от болницата отново окована

Извели я от болницата преди обявения от лекарите час

Припомняме, Десислава Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София на 17 април тази година. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата. Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова.

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Дадоха ход на делото за отстраняване на Десислава Иванчева от кметския стол