В Конституцията на Р. България пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието. Това пише и в закона за изпълнение на наказанията.
В същото време обаче у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. Това заяви пред bTV бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Здравка Калайджиева.

Думите на Калайджиева са във връзка с транспортирането на обвинената в корупция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която беше откарана в здравна заведение с белезници и окови на краката.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

Вчера също така стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката на арестанти у нас е масова практика.

"Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява", тълкува Калайджиева.

Съдията отбеляза още, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.

"Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време не изгражда капацитета на служителите си в тази посока - да се намали нечовешкото отношение", категорична е Калайджиева.

Според съдията затворите са се превърнали в "развъдник на насилие", където "престъпността се регенерира".

Нинова пита жените управляващи защо не са възмутени от веригите на Иванчева

Нинова пита жените управляващи защо не са възмутени от веригите на Иванчева

Като жена към жена: Цачева, Захариева, Караянчева, никоя от вас - светлите сили, ли не забеляза една жена в болница с вериги на краката