Силистренски полицаи пресякоха незаконно лихварство, „практикувано" от 45-годишната Р.С. Спецполицаите работили по сигнал на пострадали граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на разследването е изяснено, че жената предоставяла кредити на физически лица, без да притежава съответното разрешително за извършване на банкова дейност. „Банковата" дейност тя прикривала чрез легална търговска дейност със сребърни накити. Като обезпечение изисквала от кредитополучателите да залагат златни накити или да подписват запис на заповед.

Р.С. предоставяла заемите на граждани на Силистра и близките села срещу месечна лихва от над 20 %. Според данните жената се е занимавала с лихварство от 2008 г., като към момента са доказани повече от 500 случая на предоставени кредити, чиито размер варира от няколко десетки до 20 000 лв.

Полицаите претърсили търговския обект, където работела Р.С. Там са намерени множество документи, потвърждаващи престъпната дейност - три тетрадки с имена на длъжници, предоставени суми и дължими лихви, бележки с предоставени парични средства, записи на заповеди и други.

Иззето е и голямо количество златни накити, оставени в залог. Намерени са и записки, от които могат да се направят предположения, че са укривани обороти от легалната търговска дейност и данъчни задължения.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава.