Поредната телефонна измама на възрастен човек не сполучи благодарение на съобразителността, а и отзивчивостта на банков служител в Шумен.

Вчера около 14 ч. в банков клон в града влязла възрастна жена и поискала да изтегли голяма сума пари. На служителите им направило впечатление, че жената е притеснена.

Банковите служители разговаряли с нея и се усъмнили в това, че най-вероятно жената е жертва на телефонна измама. Веднага е подаден сигнал на телефон 112 и в офиса на банката бил изпратен полицейски екип.

Жената обяснила, че ѝ се обадил „д-р Митев", който обяснил, че дъщеря ѝ е със сериозни изгаряния след инцидент. За лечението й били нужни 12 000 лева.

Жената била с телефон, който не затваряла по инструкция от мнимия лекар. Свързала се обаче с нейни близки и установила, че подобен инцидент няма.

Тази възрастна жена е била "спасена" от банковия служител. Друга обаче 71-годишна жена от града била измамена по същата схема.

Около 16,50 ч. вчера шуменката получила обаждане от непознат, представил се за лекар. Той обяснил, че синът на жената е пострадал много тежко след токов удар и е настанен за лечение в болницата. За медикаменти били необходими 3 000 лева. Шуменката предала парите на непознат мъж, а малко по-късно разбрала, че е измамена.

Още пет сигнала са получени в оперативната дежурна част от граждани, които съобщили, че им искат пари по телефона с  подобен сценарий. Част от тях са знаели, че става дума за измама, други са искали съвет от дежурния полицай как да реагират, уточняват от Областната дирекция на МВР - Шумен.