Лекарите, разследвани за смъртта на бебето в Горна Оряховица, потвърдиха, че са водили помежду си телефонните разговори, които бяха огласени днес от министър Цветан Цветанов.
Те обаче изтъкнаха, че става въпрос за спонтанен аборт на мъртъв плод, който е имал автоматични потрепвания.

Според директора на болницата „Св. Иван Рилски" д-р Миролюб Кожухаров записаните със СРС-та разговори са водени на обичайния за лекарите език и не доказват, че новороденото е живяло повече от едно денонощие и е умъртвено умишлено.

Аз като разговарям с лекарите, те ще ме разберат какво имам предвид. Аз като кажа - живо е, значи дали има онези потрепвания, за които говорим, заяви той, цитиран от БНР.

Лекарят отрече случилото се е да е потресващо и изтъкна, че записите от СРС-та са проведени 20 часа след смъртта на плода.

Така че няма как това да мине в съда, категоричен бе Кожухаров. Убили ли сме някой 20 часа след като то (бебето - бел.ред.)  не е живо, попита още той.
Ние не можем да го убием, след като то е било мъртво, говорим за плод след аборт без жизнени функции, обясни Кожухаров.

По-късно един в ефира на БиТиВи лекарят допълни, че съжалява за „този грозен разговор" и че той може би е плод на професионална деформация в лекарските среди. Сега разбирам защо полицията се държа така, каза още той. Кожурхаров беше категоричен, че в случая няма лекарска грешка и добави, че това ще се докаже от следствието.