Общинският съветник от групата на БСП в Бургас Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул, категорично отрича да е имал общ бизнес с Очите.

Кадри от предаването на Бенчо Бенчев и Несрин Узун на българските власти

Кадри от предаването на Бенчо Бенчев и Несрин Узун на българските власти

Видеото е заснето на ГКПП "Капитан Андреево"

"С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение - уважаваш ли ме, и аз те уважавам. Когато говоря с един престъпник, не значи, че и аз съм престъпник. Това престъпление ли е? Ако говоря с един доктор ще стана ли хирург, няма да стана, нали? Защо трябва да делим хората на прокажени и на нормални хора?", заяви Бенчев за bTV.

Общинският съветник коментира и информацията за охранителната фирма на Митьо Очите, в която имал дял. "Димитър Желязков не работи сега там. Работеше преди да стане престрелката... Не Димитър Желязков, а тази фирма охраняваше моите обекти тогава и аз давах някакви пари. Като бизнесмен реших, че ако стана собственик, не само, че няма да давам пари, ами и ще печеля. Това е основанието", коментира още арестуваният в Истанбул общински съветник.

Според версията на Бенчев той не е укривал нищо, а само помагал на Очите с превоз до Истанбул, където Желязков искал да се лекува.

"Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва от Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние", продължи Бенчев.

Бенчо Бенчев: Срещнах Желязков случайно, помогнах му, защото беше болен
Обновена

Бенчо Бенчев: Срещнах Желязков случайно, помогнах му, защото беше болен

Зърненият бос не искал да излиза от политиката

Запитан как се е озовал в един хотел с Димитър Желязков по едно и също време, той отговори: "Някаква случайност! Просто аз също се изненадах как станаха тези неща... При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по-късно и даже питах: Какво става тук?, понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха и арестуваха и мен.
Доказателства не може да има за обвинение, защото аз не съм укривал Димитър Желязков. Хотелът не е мой да го укривам, разбирате ли? Говори се, че регистрацията била моя. Регистрацията я направи колегата Несрин Узун на мое име, даже се обади и каза: "Запазих ти стаи на твое име."

Бенчев коментира и реакцията на БСП. Припомняме, от партията се разграничиха от него и заявиха, че той не е финансирал партийни кампании. "Явно с БСП няма да работя повече! Няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е", допълни Бенчев.

Освободиха от ареста Бенчев и депутата от ДПС без обвинения

Освободиха от ареста Бенчев и депутата от ДПС без обвинения

Те и другите четирима са освободени от ареста на бургаската полиция