Вече няма да има „неизвестен извършител” и обвинение ще се повдига само ако са събрани достатъчно доказателства за конкретно престъпление.

Такива промени предлага Министерство на правосъдието в Наказателно-процесуалния кодекс. Идеята на промените е да бъдат ускорени наказателните дела в съдилищата. Според същото предложение за първи път и жертвите на престъпление ще имат право да подадат жалба за бавност на процеса.

Пред БиТиВи правосъдният министър Екатерина Захариева обясни идеята на промените с пример по случая Евелин Банев – Бренво. След като Върховният касационен съд е отменил оправдателната присъда за пране на пари – 21 млн. лв, дело, което е от 2007 година, се връща за ново разглеждане в Софийския апелативен съд.
Междувременно съдът в Букурещ прочете присъда за 14 години затвор за внасяне на наркотици в Румъния. Брендо обаче остава тук, защото все още се явява по друго дело.

Заради примери като този новите поправки предвиждат едно дело да може да се връща в досъдебна фаза само веднъж.
Ако в едно заседание се изчерпат всички възражения, това ще съкрати процеса с поне две години, твърди правосъдният министър Екатерина Захариева.