Върховната административна прокуратура е сезирала Софийската градска прокуратура за отказа на началника на националния строителен контрол Иван Симидчиев да разпореди събарянето на комплекса "Златна перла" край Варвара.

Въпреки, че още през март миналата година Върховният административен съд обяви комплекса за незаконен, а административната прокуратура е уведомила Симидчиев за съдебното решение, той все още не е дал указания за събарянето на строежа.

Мотивите за решенията на съда са, че при липса на проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) всички разрешения за строеж са нищожни поради противоречие със закона и следователно могат да бъдат прогласени за такива от съответните контролните органи, т.е. районните Дирекции за национален строителен контрол.

Съгласно Закона за устройство на територията ново строително разрешение не може да се издаде, докато съществуващите в обекта незаконни постройки не бъдат премахнати или "озаконени". Самият ЗУТ обаче не предвижда процедура за озаконяване.

Отговорността за незаконния строеж носи община Царево наравно с инвеститора, коментират еколозите.

Припомняме, че през 2006 г. общината заедно с доказания нарушител на закона „Краш 2000" обжалваха заповедта за обявяване на Природен парк Странджа.

"Началникът на строителния контрол ще бъде разследван за бездействие" каза прокурор Милена Беремска.

Тя цитира Иван Симидчийски, който обяснил пред разследващите, че не бил издал заповедта за събаряне на "Златна перла" заради новия общ устройствен план на община Царево.