Бежанците от центъра в столичния кв. „Военна рампа" излязоха на протест. Те недоволстват срещу бавната процедура по издаване на документи за бежански статут.

За да се предотврати ескалация на напрежение и евентуални размирици в центъра са изпратени допълнителни патрули на полицията, съобщиха за News.bg от СДВР.

Един полицай е пострадал леко при падане, но не е ясно как точно е станал инцидентът, обясниха от столичната полиция.

Пред Дарик директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков заяви, че около 12.30 часа в двора на лагера е възникнало напрежение. То било предизвикано от около 20 души, които буйствали в двора на лагера. Той увери, че до сериозни инциденти не се е стигнало.

По информация на Дарик обаче имало няколко пострадали полицаи.

По-късно от пресцентъра на МВР разпространиха съобщение, от което става ясно, че в ранния следобед е възникнало пререкание между част от чужденците, които са настанени в центъра във „Военна рампа". Около 60 души, които са в процедура за предоставяне на закрила, са изразили претенции за по-бързото й приключване.

От вътрешното министерство уточняват, че разглеждането на преписките на всички тях е в рамките на сроковете за процедури по общия ред, заложени в Закона за убежището и бежанците. Той предвижда три месеца, плюс възможност за удължаване с още три. Това става при нужда от събиране на необходими данни и уточняване на информацията.

Допълнителните полицейски сили са били извикани, за да се гарантират редът и спокойствието на всички настанени в центъра.

Междувременно представители на ръководството на Държавната агенция за бежанците са разговаряли с чужденците и ситуацията се е успокоила. Те са поели ангажимент процедурите по предоставянето им на закрила да приключат при възможност и преди края на законно установения срок, посочват още от пресцентъра на МВР.