Българите, както и всички граждани на страните членки на ЕС, ще имат възможност да се лекуват безплатно във всяка една друга страна членка на съюза, в три случая.

  • Когато гражданинът не може да получи здравната услуга в неговата собствена страна.
  • Когато се намира в друга страна-членка.
  • Когато здравеопазването в собствената му държава не може да му предостави максимално качествените услуги, от които той се нуждае.
    В последния случай ще е необходимо лекарско решение, че пациентът се нуждае от по-добро здравно обслужване.

Безплатно ще бъде обслужването му в случаите когато съществуват предварително сключени двустранни споразумения между страните в съюза.
Когато такива липсват, всеки гражданин ще трябва да заплаща лекарските услуги.

Ако обаче случаят му отговаря на горните три, здравноосигурителният орган в родната му страна ще му възстановява 100% това, което е заплатил.

Целта е в разходите, които ще се покриват от касата, да се включват и транспортните разходи и всички средства, заделени за пребиваването на близки и роднини в другата страна-членка.

Тези условия са включени в новоприетата европейска директива „Трансгранично здравеопазване", която регламентира правата на пациентите.
Тя бе представена днес на специална пресконференция в Европейския информационен център.

Предстои обаче документът да бъде ратифициран от нашата страна и съответно законодателството ни трябва да се хармонизира.

Според директивата всеки гражданин ще има право и свободно да решава и да получава по-добро здравно обслужване в друга страна членка.
В този случай той ще заплаща същата част от здравния пакет, който би заплатил и в собствената си страна, като съответната здравна каса ще му възстановява сумата, която би поела, ако лечението се осъществява в съответната страна.
Условие обаче тук се явява пациентът предварително да е подал молба до здравната си каса за лечение в друга страна и молбата му е удовлетворена.

Ростислава Димитрова от Генерална дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" поясни, че новата директива ще създаде ясна и прозрачна общностна рамка в съюза, която да улесни взаимовръзките между отделните здравни системи на страните членки.

По думите на доктор Антония Първанова основна цел на директивата е да представлява своеобразен натиск към страните от Евросъюза да подобряват собствените си здравни системи, за да създадат максимално качествени и безопасни условия за своите пациенти и граждани.

Директивата ще стимулира 27-те страни към прилагането в практиката на по-високи стандарти на здравно осигуряване, използване на все по-нови и по-качествени технологии и ще доведе до създаването на добра информационна база, спрямо която пациентите ще могат да се ориентират в кое точно здравно заведение искат да се лекуват.

Обновената социална програма на ЕК включва 18 нови инициативи в различни области, включително защита от дискриминация, социално приобщаване и социална закрила, образование, трудово право, здравеопазване, информационно общество и икономически и финансови въпроси.

Сред причините, посочени от ЕК, да се адаптира европейския социален модел са глобализацията, цялостното застаряване на населението на Европа, промените в климата на континента и все по-масовото навлизане на нови технологии.

 Повече информация може да се получи в ec.europa.eu/social/ .