Огромна част от горите в Симеоновградско вече липсват, а причините за това са студената зима и продължаващата безработица в региона.

Дървесината за отопление се продава на черно, а бракониерството се е превърнало в доходно занимание, съобщи Нова ТВ.

Горски от Пазарджик изловиха бракониери на дървесина

Горски от Пазарджик изловиха бракониери на дървесина

Конфискували им дървата и каруците

Община Симеоновград притежава около 30 000 декара гори. Оказва се,ч е огромна част от тях вече липсват, защото изсичането на големи площи е ежедневие.

Масовото изсичане обикновено се прави в тъмната част на денонощието. Взима се само масивната дървесина, а малките съчки остават на място, защото апашите бързат да офейкат.

Една от причините за масовата сеч е безработицата в района, а санкциите се оказват недостатъчни, за да спрат нарушителите.

За два дни горски от Варна написаха 7 акта на бракониери на дървесина

За два дни горски от Варна написаха 7 акта на бракониери на дървесина

За целия януари са били 17

Конфискуването на каруци и дърва, не стряскат бракониерите. Освен това те и не плащат съставените им актове, а властите нямат механизъм, с който да ги принудят.

Глобите обикновено са между 50 и 150 лева, а случаите на бракониерство рядко влизат в съда.

Затова и горските в Симеоновград предлагат Общинският съвет да завиши санкциите, както е в други региони, където се конфискуват и конете, освен каруците.

Актовете, съставени от общинските горски за миналата година, са едва шест. В същото време държавните горски инспектори са глобили 10 пъти повече бракониери.

Заради сигналите за незаконна сеч ще бъдат засилени и полицейските акции в района.