Аз съм от 26 години професионален шофьор и става дума за нелеп инцидент. Никой не е застрахован, бих направил всичко, за да избегна удара. Това заяви в последната си дума пред съда Цветан Пъков, цитиран от marica.bg.

Припомняме, на 14 април тази година в Панагюрище той прегази 6-годишно момче.

В края на юни Пазарджишкият окръжен съд осъди Пъков на 4 години затвор и му отне шофьорските права за седем години. Цветан Пъков обжалва решението на съда пред Пловдивския апелативен съд. Присъдата е обжалвана и от родителите на убитото дете в качеството им на частни обвинители. Те са категорични, че Пъков трябва да получи по-строго наказание.

До месец Пловдивският апелативен съд трябва да излезе с решение. Апелативният прокурор Огнян Урбалов настоява присъдата да бъде потвърдена. Той обясни, че Пъков е карал със 78 км/час и е имало добра видимост. Според прокурора е добре четиригодишната присъда да бъде потвърдена с оглед на генералната превенция.

Прокурорът изтъкна, че между 350 и 370 души загиват при катастрофи у нас годишно. Броят им е по-голям от този на войната между Иран и Ирак, когато са използвани конвенционални оръжия. Според Урбалов законотворците трябва да помислят за промени в законите.

От своя страна адвокат Евгения Бързакова - защитничка на семейството на прегазения Петьо, казва, че три деца са минали малко преди него с колелета оттам. Тя твърди, че Пъков е влязъл в насрещната лента и е прегазил детето. Според експертите, ако Цветан Пъков бил карал с 68 км/час, а не със 78, е щял да избегне удара и момченцето да е живо. Семейството му иска да му бъдат върнати дрешките, обувките и велосипедът на Петьо, тъй като имат сантиментална стойност за тях.