Кадир Мустафа, син на пострадалото семейство от Кърджали, поръчал проститутки от Джем Мустафа, обект на полицейско разследване за сводничество.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който бе изслушан в парламента за полицейския гаф в Кърджали.

На 18 май е постъпила оперативна информация в МВР - Кърджали за използване на момичета с цел сексуална експлоатация от Джем Мустафа. По тази информация полицаите изготвят план за действие.

На 23 юли се потвърждава информация, че Джем Мустафа се занимава със сводничество. Мустафа разхождал момичетата по адреси с такси, с което легализирал "доходите си", стана ясно още от думите на министъра.

Полицаите получават сигнал за поръчани момичета на адрес в Кърджали. Адресът е на семейството на бившия полицай Себахатин Мустафа.
При полицейската акция на адреса служителите на реда са се представили, а Себахатин Мустафа не оказва съпротива, изтъкна министър Цветанов.

След като влезли в апартамента полицаите видели женски силует в детската стая и помислили, че поръчаните от Кадир проститутки може да са там. Затова и служителите на реда влизат по малко по-бърз начин, обясни силовият министър.

Кадир е посредничал между сводника Джем и проститутките, сочи полицейското разследване. Цветан Цветанов се извинил на майката Айсел, защото, според него, тя не е знаела за заниманията на сина й. 30 лева за половин час стрували услугите на момичетата.

В специално изявление за медиите ДПС заявиха, че ще отправят писмено всички въпроси, на които вътрешният министър не отговори на днешното изслушване.
Още...

През 1991 година Себахатин е уволнен дисциплинарно, каза още Цветан Цветанов.

Показваме политическа воля и порофесионален подход за противодействие на престъпността, изтъкна още Цветанов.

Припомняме, погрешка полицаи нахлуха в дома на Сабахатин Мустафов. Той и синът му Кадир бяха задържани в ОД-МВР в Кърджали и по-късно освободени.
Дъщерята Ширин е с пукнат череп. Съпругата на Себахатин, Айсел Мустафова подаде жалба както в полиция, така и до всички институции.

Аз съм убеден, че в обществото винаги ще има подобни дебати след полицейски операции, смята още министърът на вътрешните работи. Безкомпромисни сме навсякъде, където има нарушение на правата, посочи той

Цветанов определи операцията в Кърджали като рутинна. Тези операции са част от ежедневието на МВР, заяви силовият министър.

Операцията в Кърджали е проведена по надлежния ред, категоричен бе силовият министър. Всички действия са съгласувани с прокурор, поясни той.

Цветанов контраатакува БСП и ДПС, изтъквайки, че тройната коалиция е назначила Алексей Петров, човек с криминални прояви, за съветник на Петко Сертов.
Също така, Цветанов подчерта, че Петър Стоянов-Сумиста е препоръчан за сътрудник в парламента от депутат от БСП.

Не мога да разбера защо вие стоите зад подобни хора и ги предлагате за назначение, обърна се към опозицията Цветан Цветанов.

Синът на битото семейство, Кадир Мустафов, е председател на младежкото ДПС, стана ясно още думите на вътрешния министър.

Междувременно Кадир Мустафов категорично отрече да е поръчвал проститутки по мобилния телефон вечерта преди акцията

Вие захранвате с информация организираната престъпност, обвини той депутатите от ДСП и БСП, уточнявайки, че премиерът на тройната коалиция Сергей Станишев "изгубил" документи, касаещи организираната престъпност.

През последните 8 месеца случаите на полицейско насилие в страната зачестиха, заяви от своя страна Михаил Миков от Коалиция за България преди парламентарното изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов по въпроса.

Миков даде за пример случаите в Бистрица, Варна, певеца Красимир Аврамов и последния - в Кърджали.

 

Кадир Мустафов, сн. БГНЕС

Има и други случаи, които не са получили такава известност, но също са в нарушаване на конституционни права при действията на служители на МВР, подчерта той.

Миков припомни, че Конституцията дава специална защита на личната свобода и неприкосновеност, както и на неприкосновеността на жилището.
Член 33 предвижда, че жилището е неприкосновено и без съгласието на обитателя никой не може да влиза и остава в него, освен случаите, предвидени в закона.
НК предвижда тежка санкция за нахлуване в жилище.

Предвидена е наказателна отговорност от 5 г., когато това е извършено нощем или от въоръжени лица. Това прави случая в Кърджали особено тревожен, коментира Миков и подчерта, че от служителите на МВР се е изисквало поведение, несъответстващо на Конституцията.

Бившият вътрешен министър настоя Цветан Цветанов да обясни кой е утвърдил такива действия, както и да обясни имало ли е досъдебно производство по този случай, дали съдът е бил известен, дали прокурорът е бил уведомен, за да се спазят законовите изисквания.

Защо цивилни служители са осъществили операцията, след като практиката е да се очаква униформен служител, попита още Миков.

Той поясни, че усещането у потърпевшите хора е било за бандитско нападение.

Според Миков случаят в Кърджали донякъде е резултат на облекчените възможности за прилагане на СРС.
Информацията, по която са действали служителите от МВР е събирана по този начин, поясни Миков и подчерта, че разширеното използване на СРС води до такива резултати.

Лютви Местан от ДПС заяви, че очаква Цветанов да вземе отношение и по въпроса какви са причините за зачестилите прояви на полицейско насилие. Не МВР е ценност. Ценност е онова, което са призвани да защитават служителите на МВР, подчерта Местан.