22 души са загинали при битови пожари в страната от началото на отоплителния сезон, съобщи МВР.
По данни на ведомството други 30 души са пострадали при битовите огнени бедствия.

Само през последната седмици на територията на страната са възникнали над 150 пожара със материални загуби. При пожарите са загинали 2 души, а други петима са пострадали.
При тези инциденти огнеборците са спасили живота на 9 души.

Незагасена цигара предизвика пожар, двама загинаха

Незагасена цигара предизвика пожар, двама загинаха

Жертвите са възрастни мъж и жена от с.Бойница

На 22 ноември във видинската пожарна е получено съобщение за пожар в едноетажна къща в село Бойница, община Кула. Въпреки бързите действия на пожарникарите, при инцидента загинали мъж на 62 и жена 72 години. Предполагаемата причина за инцидента е небрежност при тютюнопушене.

На 25 ноември, неделя, в 9.40 часа в дежурната част на РДПБЗН - Добрич е съобщено за пожар във временна постройка - барака в село Карагулево. При произшествието е пострадал 80-годишен мъж, който е транспортиран до болнично заведение. Предполагаемата причина за пожара е късо съединение в електрическата инсталация.

Вчера сутрин, 26 ноември, малко преди 4 часа в оперативния център на русенската пожарна е получено съобщение за пожар в едноетажна къща. Незабавно за мястото на инцидента били изпратени два екипа пожарникари. Оказало се, че гори покривната конструкция на къщата, а огнената стихия е обхванала и покрива на съседната сграда. Незабавно били предприети действия за евакуиране на застрашените хора - екипите успели да изведат на безопасно разстояние жена и дете. Огнената стихия отнела живота на 76-годишен мъж. Предстои да бъде извършен оглед от полицаите от Второ РУ - Русе. Причините са за инцидента са в процес на установяване.

4-годишно дете пострада при пожар в Кюстендил

4-годишно дете пострада при пожар в Кюстендил

Пожарът тръгнал след късо съединение в абсорбатор

Пред Нова темата коментира главен инспектор Стефан Стефанов от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По думите му при огнените бедствия най-често загиват възрастни и трудноподвижни хора, които не чуват добре или не могат да реагират адекватно и бързо.

"Въглеродният оксид не прощава. Хората загиват тихо, без да разберат какво става", допълни той.

Огнеборците съветват как да се предпазим от пожар

Огнеборците съветват как да се предпазим от пожар

През зимата броят на битовите пожари нараства значително