Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност. Причината са по-големият брой пожари през зимата заради ежедневното използване на отоплителни уреди. Само през последната седмица са възникнали почти 200 битови пожара, при които са загинали петима души, а други 13 човека са пострадали, посочват от Главна дирекция "Пожарна безопасност".

От пожарната напомнят, че кухнята е мястото, където възникват най-много пожари и съветват електроуредите задължително да се изключват, когато не се използват. Уредите трябва да се използват само по предназначение - не бива фурната или готварската печка да служат за отопление.

Експертите съветват поне веднъж годишно да се проверява отоплителната система. Не бива да се поставят горими материали на по-малко от метър от отоплителни и нагревателни уреди.

Преди излизане от жилището е желателно да се изключат всички отоплителни уреди. Електрическите уреди не бива да се покриват, върху тях не трябва да се сушат мокри дрехи.

Препоръчително е да се прави и редовна профилактика на електрическата инсталация от специалист.

От пожарната напомнят, че хората, които живеят сами или са трудно подвижни, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита.

При пожар незабавно трябва да се подаде сигнал на телефон 112.