Министерство на вътрешните работи знае много добре кои са рисковите секции и кои са дилърите. Това заяви в студиото на Нова телевизия бившият заместник-министър на вътрешните работа Филип Гунев. Той коментира борбата с купения вот по-скоро като имитация на борба предвид резултатите, които всекидневно докладва МВР.

Освен това Филип Гунев заяви, на фона на изнесения в интернет списък с 200 имена и прякори, че лично той е виждал много по-дълги списъци - с по над 1000 имена. Конкретно за списъка на BG-elfs той не мисли, че в МВР се работи. По-точно в отговор на въпрос дали смята, че се работи, Филип Гунев каза "бих се изненадал".

Оформен е един незаконен пазар, а в последните години купения вот се контролира на регионално ниво. Дилърите гледат за продадат на възможно най-висока цена повече гласове, но продават и на различни партии. А и гледат да продават не на партии, а по-скоро на конкретни кандидати.

Купеният вот не се бори с полиция, а със стандарт на живот

Купеният вот не се бори с полиция, а със стандарт на живот

Ниската политическа култура и бедността са ключови фактори, които поддържат купуването на гласове

За отказа при президента да каже колко СРС са разрешени в последно време, министър Илокв само призна, че са доста повече, посочи Гунев. А и не знаем резултатите от тях, той се разбира винаги след изборите, но и броят на СРС-та би било индикатор дали се води истинска или бутафорна борба с купения вот.

След показните акции, в които се арестуват хора без документи, но се правят пресконференции за това, реално резултатите се виждат при активността и според спечелилата партия в тези 1000 рискови секции, които отдавна са идентифицирани от неправителствения сектор, а и от самите органи на реда, обясни Филип Гунев.

Цената на купен глас - до 500 лв.

Цената на купен глас - до 500 лв.

МВР не работи за Пеевски на изборите

Филип Гунев посочи като пример за това, че МВР не работи реално думите на министъра, че очакват да получат сигнали. Проактивност трябва на МВР, както в борбата с наркотрафика, посочи Гунев, макар и да каже, че така или иначе предварително не може да се направи, защото самата мрежа започва да работи няколко седмици до месец-два преди изборите.

Купувачите в крайна сметка обаче винаги са политици, посочи още бившият заместник-министър. А такива заловени няма. Филип Гунев коментира ареста и обвинението на Джейхан Ибрямов като ясна политическа поръчка.

Не си спомням да е имало до този момент такова разпореждане в МВР - да се работи на такова ниво, както на Джейхан Ибрямов.

Реално в МВР, според Гунев, полето е благоприятно за активна работа, но до този момент не сме видели реални резултати. Дори и на ниски и регионални нива, на терен, се работи само ако се даде определена посока. Това става ясно и след изборите, като се погледнат оправдателните и условни присъди, които се произнасят от съда. Борбата с купения вот на ниските нива не носи реални резултати.

А съвсем в страни от действията на МВР остава борбата с корпоративния вот, предупреди Филип Гунев. Във всеки случай той не би посъветвал министър Илков да изисква от колегите в ОДМВР-та да правят такива пресконференции за резултатите от акциите, тъй като само ги излагат. 

МВР ще отчита веднъж седмично резултатите от акцията срещу купения вот

МВР ще отчита веднъж седмично резултатите от акцията срещу купения вот

Има задържан по случая с фабриката за нелегални цигари, съобщи Атанас Илков