Акциите в рамките на Националната полицейска операция за изборите вървят по план, съобщи пред журналисти служебният вътрешен министър Атанас Илков, цитиран от Нова телевизия.

"Вчера имахме резултати на територията на Бургас - задържани лица и образувани досъдебни производства. Но резултатите ще ги обявяваме веднъж седмично. Имаме още сигнали и задържани", посочи той.

МВР се насочва и към непознатите купувачи на гласове

МВР се насочва и към непознатите купувачи на гласове

Фирмите за бързи кредити също ще бъдат в полезрението на МВР

Илков представи информация и по случая с разкритата от полицията фабрика за нелегални цигари край София. Той обяви, че е задържано едно лице, за което има основание да се смята, че е съпричастно към откритото помещение с големи количества тютюн и машини за производство на цигари. "Намерихме 20 тона нарязан тютюн и малко цигари. Образувано е досъдебно производство. Проверява се евентуално участие на други лица и наличие на организирана престъпна група", обясни вътрешният министър.

За задържането на сочения за контрабандист Никола Николов - Паскал, Атанас Илков посочи, че то е осъществено благодарение на усилията на МВР в много добро взаимодействие с властите в Сърбия. "Всички наши действия, които бяха добре координирани и организирани, доведоха до неговото задържане. Чакаме екстрадицията от Белград", заяви той.

Прокурор поиска съдът да не издава ЕЗА на Паскал, обвиняем по аферата с "Митниците"

Прокурор поиска съдът да не издава ЕЗА на Паскал, обвиняем по аферата с "Митниците"

Емил Петров е брат на Пепи Еврото

За злоупотребите в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Илков посочи, че са сключвани фиктивни договори с хора, които на практика не са служители на местната филхармония. "Изплащани са им суми, които те трябвало да върнат на хората, които са организирали това действие със служител на филхармонията", уточни той.

Освободиха директора на филхармонията в Разград под гаранция от 50 000 лв.
Обновена

Освободиха директора на филхармонията в Разград под гаранция от 50 000 лв.

Близо 1,7 милиона лева са източени от Министерството на културата

Атанас Илков участва днес в откриването на реконструирания ГКПП "Калотина" заедно със служебния премиер Димитър Главчев, регионалния министър Виолета Коритарова и директорите на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов и на Агенция "Митници". От МВР информират, че броят на трасетата за леки автомобили на пункта е увеличен от 17 на 22, като пропускателната му способност е повишена с около 30%. ГКПП "Калотина" вече разполага с по седем ленти на вход и изход от страната. Други осем ленти пък могат да се използват в която посока е нужно в зависимост от натоварване.

Обособени са помещения за снемане на биометрия във връзка с предстоящото въвеждане на системата на Европейския съюз за влизане и излизане от кабините за извършване на гранични проверки. От днес се поставят необходимите камери и скенери за пръстови отпечатъци. Капацитетът на терминалите с по три автоматизирани работни места за извършване на гранични проверки на автобуси е увеличен с 50%.

От МВР представят и данни за трафика на товарни превозни средства. Средното увеличение на преминаващите товарни автомобили през 15-те най-натоварени гранични пункта за последните 5 години е 67% или средно 13.4% годишно.

Снимка 684794

Източник: МВР

За 2023 г. на ГКПП "Калотина" за отчетени 106 393 товарни превозни средства повече, или увеличение с 27.3% повече спрямо 2019 година. Най-голям сухоземен товаропоток преминава през ГКПП "Капитан Андреево". За последните пет години, през 2023 г. спрямо 2019 г. броят преминали тежкотоварни пътни превозни средства се е увеличил с 47.9% или с 336 114 камиона повече годишно. Следващият най-натоварен пункт е "Дунав мост - Русе", където също се отчита значителен ръст за последните пет години - 51.7%, като годишно преминават с 321 442 товарни пътни транспортни средства повече. Средно месечно през 2019 г. през пункта са преминавали 51 809 товарни автомобила, докато през 2023 г. те вече вече са 78 595. През ГКПП "Кулата" са преминали 668 065 товарни превозни средства през 2023 г. - с 9.2% или с 56 078 товарни превозни средства повече спрямо 2019 година. Най-сериозно увеличение за 2023 г. спрямо 2019 г. е регистрирано на ГКПП "Лесово" - със 107.6%, и ГКПП " Дунав мост - Видин" - със 106%.