Никола Николов - Паскал е бил задържан в Сърбия. Информацията е потвърдена и от МВР пред Нова телевизия, която съобщава за съвместна акция между сръбските и българските служби.

Предстои процедура за екстрадирането му в България.

Името на Никола Николов - Паскал стана широко известно при ареста на бившия шеф на агенция "Митинци" Петя Банкова, която и до този момент се намира в ареста по обвинения за организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Заедно с нея бяха арестувани баща и син Марин и Стефан Димитрови. В обвиненията беше замесен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Никола Николов - Паскал до момента не е бил обвиняван и съден, въпреки че тази година се заговори за него като един от най-големите контрабандисти на цигари поне две десетилетия.

Преди пет месеца обаче в разгара на скандала шефът на ДАНС Пламен Тончев описа Паскал като ключов фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Установено било, че той работи заедно с голям турски контрабандист, който имал контакти по турската граница. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също го описа като "митична фигура", която възкръснала като феникс, когато ГЕРБ паднали от власт.

При повдигането на обвинения на Банкова и Димитрови Николов-Паскал не бе открит в България. Бе издадена европейска заповед за ареста му, въпреки че прокурор се опита в съда да я спре. Знаково бе, че въпрсният прокурор бе Емил Петров от Софийска апелативна прокуратура, който е брат на изчезналия Петьо Петров - Еврото.

Прокурор поиска съдът да не издава ЕЗА на Паскал, обвиняем по аферата с "Митниците"

Прокурор поиска съдът да не издава ЕЗА на Паскал, обвиняем по аферата с "Митниците"

Емил Петров е брат на Пепи Еврото

В целия скандал около ареста на шефката на Митниците, баща и син Димитрови и "възкресението" на фигурата на Паскал станаха ясни не толкова обвиненията и доказателствата за контрабандни канали, а по-голяма популярност добиха снимки, разпространени широко предимно в жълти медии на Стефан Димитров и неговия пудел. 

Скандалът преля и към неясни обвинения към бившия финансов министър Асен Василев и бившия вътрешен министър Бойко Рашков (и двамата от "Продължаваме промяната"), като бе създадена и нарочна временна комисия в Народното събрание, която да разследва връзките на Димитрови специално с Асен Василев. Комисията завърши с не много ясен доклад, но гръмки заплахи от страна на "Има такъв народ", че той ще бъде предаден на органите на реда. 

Само преди дни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който сега води "ДПС - Ново начало" на предсрочните избори попита защо прокуратурата не работи по случая с пуделите.