През задния вход и без да говори пред медиите бившият главен секретар на МВР Живко Коцев влезе на разпит в Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ). Той дойде заедно с адвокатите си Илиян Василев и Даниела Доковска.

Причината - разследване за контрабанда. Коцев трябваше да се яви в петък миналата седмица, но поради ангажименти на неговия адвокат беше поискано да го направи днес. Коцев веднъж вече дава показания по това дело след среща с главния прокурор Борислав Сарафов.

След 4-часов разпит на Живко Коцев адвокат Василев не отговори на въпроса дали на бившия главен секретар му е повдигнато обвинение, като препрати медиите към прокуратурата.

Адвокатът бе лаконичен, но и категоричен - "Ние сме убедени, че господин Коцев не е извършил никакво престъпление. Въпрос на време е обаче да го докажем."

Не след дълго Софийска градска прокуратура обяви, че Живко Коцев е обвинен за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Никола Николов, по прякор Паскал.

На Коцев е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. В качеството си на обвиняем, той е отказал да дава обяснения, уточниха от СГП.

Бившият главен секретар на МВР е викан на разпит в националното следствие

Бившият главен секретар на МВР е викан на разпит в националното следствие

Коцев е получил призовка за 19-и април, петък

Припомняме, че на 4 април главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка. Той обяви, че напуска системата на МВР по лични причини и собствено желание. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си, като се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск от високите етажи на МВР и прокуратура.

Тогава Николай Денков като премиер в оставка увери, че държавният глава Румен Радев е информиран за всичко. Премиерът го е уведомил, че няма да разпише оставката на главния секретар и Румен Радев се е съгласил, че при тези обстоятелства Коцев не може да бъде уволнен.

Денков подчерта, че срещу главсека действали "най-спорните институции" в момента. Поради тази причина в последния си работен ден като премиер Денков подаде сигнал до ad hoc прокурора Даниела Талева във връзка с оказания натиск върху главния секретар на МВР. Според Денков има факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

На 9 април обаче Министерският съвет предложи на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР Живко Коцев, както и да го освободи от длъжност.

Още на следващия ден Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на Живко Коцев.

Живко Коцев поискал срещата с Борислав Сарафов след обаждане от Стефан Димитров

Живко Коцев поискал срещата с Борислав Сарафов след обаждане от Стефан Димитров

Според Илиана Кирилова Коцев предложил помощ в разследването след акцията в Митниците