Уволненият днес главен секретар на МВР Живко Коцев е потърсил по телефона и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с предложението да окаже съдействие по разследването след акцията в Агенция "Митници". Това твърди градският прокурор на София Илиана Кирилова, цитирана от bTV.

Според Кирилова доскорошният главсек изразил желание да бъде свидетел по разследването, но без да се разкрива самоличността му. Коцев звънял в 9 ч. на Сарафов, който не му вдигнал телефона. Продължил да звъни настоятелно, докато в 9:03 ч. вече се чули и Живко Коцев поискал спешна среща. Казал, че при него са дошли служители от новата антикорупционна комисия, че очевидно има някакъв проблем и че в качеството си на главен секретар на МВР иска да разбере какво се случва с него.

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Служебният кабинет предлага главсека на МВР да бъде освободен от длъжност

Решението на правителството е прието неприсъствено

По думите на Илиана Кирилова на самата среща с нея и Сарафов Коцев отново заявил, че очевидно има някакъв проблем. Казал, че му се обадил обвиненият за контрабанда Стефан Димитров и че очевидно нещо се случва. "Каза че познава това лице и че ще помогне с всичко да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години. След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на 2-я етаж в прокуратурата", посочи тя.

Рашков не отстъпва: Главсекът е натискан от Сарафов и КПКОНПИ

Рашков не отстъпва: Главсекът е натискан от Сарафов и КПКОНПИ

Той няма представа как са се запознали главният секретар и баща и син Димитрови

Адвокатът му казал на разследващите, че неговото доверено лице иска да бъде разпитани по случая и да съдейства, но неговата самоличност да не бъде разкрита. От думите на Кирилова стана ясно още, че домът на Живко Коцев е бил претърсен вечерта на 3 април.

"Излизайки оттук той каза, че иска да предаде този часовник, който видяхме в медиите. Той каза, че трябва да си вземе от кабинета личната чанта, където е ключът от дома му", каза още Илиана Кирилова.

Припомняме, че на 4 април главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка и обяви, че напуска системата на МВР. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си и се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск. В понеделник бившият вече премиер Николай Денков подаде сигнал до ad hoc прокурора Даниела Талева, а доскорошният правосъден министър Атанас Славов отнесе въпроса към Висшия прокурорски съвет (ВПС) и Висшия съдебен съвет (ВСС).

Сигналът за натиск върху Живко Коцев отива при ad hoc прокурора

Сигналът за натиск върху Живко Коцев отива при ad hoc прокурора

Това разпореди днес ръководителят на Наказателната колегия на ВКС