Сигналът на вече бившия премиер Николай Денков във връзка с оказания натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев е предаден за разглеждане към прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

Това разпореди днес ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

В мотивите се посочва, че в писмото на Денков от 8 април са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Излагат се твърдения, че на 03.04.2024 г. спрямо Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията. Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Съобразно уредената в чл. 411а, ал. 1 и ал. 2 от НПК компетентност, при наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник и когато не е налице изключението по чл. 411а, ал. 2 от НПК, ръководителят на Наказателната колегия на ВКС следва да изпрати преписката на назначения прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник.

Сарафов, Кирилова, Славчев и Калин Стоянов натискали главсека на МВР
Обновена

Сарафов, Кирилова, Славчев и Калин Стоянов натискали главсека на МВР

Казусът с Живко Коцев стигна до ad hoc прокурора Даниела Талева