Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли оставката си. По думите му тя била подадена под огромен психологически и морален натиск. Той обаче бе категоричен, че няма да допусне неговата оставка да се използва като аргумент за оставането на Калин Стоянов начело на МВР.

Главният секретар на МВР, който изненадващо хвърли оставка вчера, излезе пред медиите със съвместно изявление с премиера в оставка акад. Николай Денков в Министерски съвет.

По думите на премиера Коцев е подал оставка под натиск от страна на вътрешния министър и от много високо ниво в прокуратурата. За натиск призна и самият Коцев като посочи, че от няколко дни не спират спекулациите по негов адрес.

Оставката не е мой личен акт, разкри още Коцев, обръщайки се срещу собствените си думи от вчера. Той бе лаконичен относно кой го натиска, позовавайки се на и на "следствената тайна". Не се страхувам за живота си, посочи главсекът.

Премиерът Николай Денков го защити и подчерта, че Коцев трябва да е внимателен какво споделя, защото това можело да се използва срещу него. Самият Денков вчера не знаел къде е Живко Коцев. Правил опити да се свърже с него, но не успял. Затова се обадил на шефа на ДАНС Пламен Тончев, за да го пита къде е Коцев.

Денков увери, че държавният глава е информиран за всичко. Премиерът го е уведомил, че няма да разпише оставката на главния секретар и Румен Радев се е съгласил, че при тези обстоятелства Коцев не може да бъде уволнен.

Николай Денков смята, че Коцев трябва да остане в МВР, за да има там професионализъм, а и заради надигащата се вълна от безпочвени обвинения. Подчерта, че срещу главсека действали "най-спорните институции" в момента.

Главсекът е готов да работи с Калин Стоянов, "както и с всеки един министър".

Живко Коцев напуска изцяло системата на МВР

Живко Коцев напуска изцяло системата на МВР

Главният секретар на МВР вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото

Виждам какво се случва в МВР, сподели още Живко Коцев и се противопостави на развиващата се изключително грозна кампания. Каза, че е бил обиден от отношението към него. Срещу мен стоим сериозна армия, смята Коцев. Главният секретар очаква кампанията срещу него да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко, заяви той.

Мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, с тези думи той аргументира оттеглената си оставка и призова всички служители на МВР съвестно да изпълняват задълженията си. Стана ясно, че е бил поканен в КПКОНПИ и прокуратурата да съдейства за досъдебно производство, след което са извършени процесуално следствени действия на работното му място и в дома му. Отрече обаче слухове за открити сериозни парични средства.

От коментара на Николай Денков пък стана ясно, че името на Калин Стоянов за пръв път чул от Бойко Борисов в НС, а Валентин Мундров, който сега ще оглави МЕУ, е предложение на ГЕРБ - едно от многото имена, които били чули по време на преговорите за неосъществената ротация.

Иначе министрите Георги Гвоздейков, Галин Цоков и Кирил Вътев го уведомили, че ще останат и при Главчев, Денков им казал своето мнение, но "това е личен разговор" - затова и не сподели с медиите.