Повдигнато е обвинение срещу задържаната вчера при акция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Антикорупционната комисия шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова. Това съобщи нейният адвокат Аделина Натина на излизане от сградата на столичното 5-то Районно управление, предаде БНР.

Банкова е обвинена за участие в организирана престъпна група, заедно с още трима души, за контрабанда, пране на пари и подкупи. Адвокат Натина заяви, че Банкова не познава участниците в тази група.

Петя Банкова вече е задържана за срок до 72 часа, като предстои постоянната й мярка за неотклонение да бъде гледана в съда.

Служители от Антикорупционната комисия са заявили в неформални разговори с Натина, че днес е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка по-рано през деня.

Аделина Натина коментира още, че повдигнатото обвинение срещу Петя Банкова е пълно с фактологични грешки.

Със 17 протокола за обиск по неотложност претърсили Митниците

Със 17 протокола за обиск по неотложност претърсили Митниците

Иззети са документи, компютри, пари, кокаин и 1500 мастербокса цигари

Малко по-късно беше оповестена и официална информация от държавното обвинение, в която Петя Банкова се споменава с инициалите П. Б. Софийската градска прокуратура (СГП) е привлякла Банкова, Н. Н., М. Д., С. Д. като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, съществувала от юни 2022 г. до 3 април 2024 г. Престъпната група извършвала престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. От прокуратурата посочват, че според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция "Митници" (директорът на агенцията Петя Банкова - б. р.). Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, ги грозят от три до десет години затвор.

Четиримата са привлечени като обвиняеми в резултат на съвместната работа на СГП, Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и ДАНС, след преценка на събраните доказателства. От държавното обвинение потвърждават, че те са задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа. На 6 април 2024 г. ще бъде внесено искане в съда да им бъде наложена на мярка за неотклонение "задържане под стража".

От прокуратурата съобщават и повече са разследването и вчерашната акция. На 3 април 2024 г. е започнато досъдебно производство от Антикорупционната комисия срещу организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления. Първите действия по разследване са извършени от КПК в условията на неотложност въз основа на получена от ДАНС информация.

Кирил Петков: Бухалките излизат наяве

Кирил Петков: Бухалките излизат наяве

Атанас Атанасов не се притеснява, че "Възраждане" искат да бъде арестуван

Софийската градска прокуратура още вчера е уведомена за образуваното досъдебно производство и незабавно е поела ръководството и надзора върху разследването, в рамките на което са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства - мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени в Софийски градски съд (СГС) за одобрение. Разпитани са свидетели.

БНТ разкрива и кои са другите трима обвиняеми освен Петя Банкова - соченият за контрабандист Никола Николов - Паскал и баща и син от Хасково - Марин и Стефан Димитрови. Бащата - Марин Димитров, е бивш директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

По информация обаче на БНТ Николай Николов - Паскала се издирва, вероятно той се намира в Северна Гърция.

Мярката за неотклонение ще се гледа в събота.