Акция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) тече в София от тази сутрин. Операцията се провежда на няколко адреса в столицата, сред които е и сградата на Агенция "Митници". Полицейското присъствие е засилено.

Акцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. По информация на Нова телевизия акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда освен в София, но и в Хасково. 

Според БНР, по непотвърдена информация вече са арестувани 7 души. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов. Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от 2 източника - от МВР и от прокуратурата. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Обискирани са жилището и кабинетът на шефката на Агенция" Митници" Петя Банкова. От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи адвокатът на Банкова.

От работното ѝ място са иззети служебен компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. Шефката на Агенция "Митници" твърди, че като служител на ДАНС е имала "професионална неприязън с шефа на Агенцията"- Пламен Тончев и подозира, че именно той стои зад операцията днес.

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията.

По непотвърдени данни операцията на ДАНС е свързана с раследване срещу сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и евентуални негови връзки, чрез които е извършвана контрабанда. Банкова заяви категорично, че не познава Николай Николов.

По първоначална информация се претърсват адреси и в квартал "Бояна", известен хотел в кв. "Лозенец", както и други адреси близо до него. В хода на акцията е задържан един от гостите на голям столичен хотел, съобщи по-късно БНТ. Арестуваният е български гражданин с инициали М.Д.

Действията на служителите от националната сигурност са свързани с акцията в Агенция "Митници". Направен е обиск на автомобил пред хотела. В момента тече разпит на М.Д.

Временно отстраниха 20 митничари заради сигнали за поискани подкупи

Временно отстраниха 20 митничари заради сигнали за поискани подкупи

Сигналите са постъпили от партньорски служби, включително и от австрийското правителство

В сряда следобед министърът на финансите в оставка Асен Василев заяви на брифинг, че нито той, нито премиерът Николай Денков са били уведомени за акцията в Агенция "Митници".

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция "Митници" имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг кокаин на пристанището", припомни Василев.

Също така по сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари, в това число бяха сменени шефове на гранични пунктове. Митничарите от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас също са заслуга на Петя Банкова, изтъкна финансовият министър. 

"Очакваме митничари и от Англия на Капитан Андреево, а доколкото разбирам днес акцията се е случила преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари", посочи още Василев. Според него трябва да се види какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо подобно, ще вземем съответните мерки, увери Василев.

Припомняме, че Петя Банкова застана начело на Агенция "Митници" в края на месец февруари. За рокадата обаче не бе съобщено от Министерството на финансите и за нея се разбра впоследствие. Банкова смени Павел Тонев, който пък бе върнат на шефския стол от Асен Василев в началото на управлението на сглобката. Именно през юни Василев върна и Румен Спецов начело на НАП.

"Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи", заяви тогава финансовият министър Василев.

Припомняме още, че на 28 март бе извършена рокада и в ръководството на Териториална дирекция "Митници София". За директор бе назначен Павел Манченко, който смени Димитър Димитров. За него стана ясно, че ще премине на друга длъжност в системата на митниците.

Павел Манченко застава начело на Агенция "Митници София"

Павел Манченко застава начело на Агенция "Митници София"

Досегашняит директор Димитър Димитров ще премине на друга длъжност в системата на митниците

По информация на БНТ жандармерията е влезнала в офис сграда на Агенция "Митици" в Свиленград. 

По неофициална информация в граничния град са били обискирани още 2 адреса. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенцията. Сред тях и на човек на ръководна длъжност.

По-късно през деня БНР съобщи, позовавайки се на собствени източници в МВР и прокуратурата, че 7 души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

По информация на БНР са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците на БНР описват е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и отново, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

На адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани - Банкова, Маринов и останалите 5, които по информация на БНР са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива, ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати са с по-леки мерки за неотклонение.

Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност претърсвания от Антикорупционната комисия. Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения.