Министерският съвет освободи изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС.

За ръководител на Агенцията е назначен отново Румен Спецов. Според МС той е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в НАП и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност.

Спецов е завършил Стопанската академия "Д. А. Ценов" - Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

В периода 2001-2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби, допълва Министерски съвет. Румен Спецов е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Той заема длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите от май 2021 г. до август 2022 г.

Припомняме, още при назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев от ГЕРБ се възмутиха и изнесоха информацията за съмнителна продажба на фирма от страна на данъчния, която навежда на мисълта за укриване на задължения към държавния бюджет. Асен Василев, към този момент - финансов министър, обеща да бъде направена проверка. Също така той лично пое отговорност за назначанието.

Впоследствие Александър Иванов и Тома Биков издириха и показаха със стрийм във фейсбук седалището на бившата фирма на шефа на НАП - "Гранекс Трейдър" ООД, в село Ялботина. От показаното стана ясно, че имотът е необитаем, сградата е полуразрушена, а дворът - труднопроходим.

По-късно се оказа, че Спецов е изряден към хазната.

На 5 август 2022 г. Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на НАП по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите. На негово място бе назначен Борис Михайлов.

Правителството уволни Румен Спецов
Обновена

Правителството уволни Румен Спецов

Според МС причината са неизпълнени задължения, по негови думи мотивите са политически

По-късно от Министерство на финансите съобщиха и че като директор на Митниците се завръща Павел Тонав, който също бе освободен през август 2022 г.

От МФ припомнят и биографията му - пpитeжaвa дългогодишен oпит в областта на митническата и акцизната дейност, както като служител и ръководител в митничecĸaтa администрация, така и в частния сектор като консултант в cфepaтa нa митничecĸoтo и aĸцизнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. От 1991 г. дo 2002 г. пocлeдoвaтeлнo e заемал различни експертни и ръководни длъжностни, включително нaчaлниĸ нa митницa. От 2002 до 2009 г. е директор нa Peгиoнaлнa митничecĸa диpeĸция Πлoвдив. От август 2014 г. до май 2015 г. и от май 2021 г. до август 2022 г. е директор на Агенция "Митници". Имa виcшe oбpaзoвaниe пo cпeциaлнocтитe "Cчeтoвoдcтвo и ĸoнтpoл" в УHCC и "Πpaвo" във Beлиĸoтъpнoвcĸи yнивepcитeт "Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий".

"Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации", заяви министърът на финансите Асен Василев.