Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие, по повод на скандала, свързан със спецакцията в агенция "Митници", съобщава bTV.

В понеделник Коцев е получил призовка от държавното обвинение да се яви на "Г.М Димитров" на 19-и април, петък. По собствено желание, той може да се яви и по-рано.

Според информация на bTV Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция "Митници".

Коцев не е бил открит за коментар.

Темата коментира по-рано от "Капитан Андреево" вътрешният министър.

"Тежка репутационна щета. Трябва бързо да оправдаем доверието на българските граждани и на нашите европейски партньори .Тук е мястото да поздравя ДАНС, прокуратурата и антикорупционната комисия, които през последните месеци бяха критикувани, но с тази тяхна операция показаха, че работят в перфектен синхрон и стигат до най високите етажи на властта", заяви Калин Стоянов.

Главният секретар на МВР Живко Коцев хвърли оставка

Главният секретар на МВР Живко Коцев хвърли оставка

Оставката му е по собствено желание, съобщават от МВР

Живко Коцев току що каза че е бил заплашван, под натиск от висши лица в прокуратурата. Ако това е главния прокурор, това е престъпление. Това коментира на 5 април  съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков за главния секретар на МВР, след като той първо подаде оставка и обяви, че ще продължи реализацията си в друга сфера на обществения живот, но по-късно оттегли оставката си и обясни, че тя е била в резултат от оказан срещу него натиск.

По думите на Петков, ако натискът срещу Коцев е упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, това е връщане към мутренските години. Ако това е вярно, той се надява веднага да се сезира ad hoc прокурора Десислава Талева, която има правомощията да разследва главния прокурор.

В началото на април ДАНС влезе в Агенция "Митници". Четири лица, сред които шефката на митниците Петя Банкова, бяха привлечени към наказателна отговорност. Съдът остави обвиняемите в ареста. Според адв. Людмил Рангелов, защитиник на шефката на митниците, няма доказателства за връзка между Петя Банкова и сочени за контрабандисти баща и син Димитрови. Ден по-късно Коцев хвърли оставка. 

Президентът Румен Радев подписа на 9 април указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР. 

Пленумът на магистратите не иска да се занимава с казуса натискан ли е Живко Коцев

Пленумът на магистратите не иска да се занимава с казуса натискан ли е Живко Коцев

Те се обединиха около становището, че въпорса не е тяхната компетентност

Пленумът на магистратите прие за сведение писмо от бившият правосъден министър Атанас Славов, с искане за извършване на проверка по случая "Живко Коцев".

В хода на дебата, членовете на колегиите се обединиха около становището, че съдържанието на направеното искане не е от компетентността и правомощията на Общото събрание на двата съвета, съгласно чл. 130б, ал. 3 от ЗИД на КРБ.

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви в понеделник, че вижда връзка между акцията в Митниците и смяната на главсека на МВР.