Живко Коцев току що каза че е бил заплашван, под натиск от висши лица в прокуратурата. Ако това е главния прокурор, това е престъпление. Това коментира в ефира на bTV съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков за главния секретар на МВР, които вчера подаде оставка и обяви, че ще продължи реализацията си в друга сфера на обществения живот, а този следобед оттегли оставката си и обясни, че тя е била в резултат от оказан срещу него натиск.

По думите на Петков, ако натискът срещу Коцев е упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, това е връщане към мутренските години. Ако това е вярно, той се надява веднага да се сезира ad hoc прокурора Десислава Талева, която има правомощията да разследва главния прокурор.

Петков похвали главсека на МВР, че не се преклонил и показал какво значи да носиш пагон и униформа 33 години. Доволен съм, че има и други хора, които да застанат срещу тази машина, допълни той.

ПП-ДБ напуснаха взривени "Дондуков" 2

ПП-ДБ напуснаха взривени "Дондуков" 2

Изборът на Калин Стоянов - наглост и провокация

От думите на Коцев днес Петков разбрал, че той е заплашван и от вътрешния министър Калин Стоянов, който присъства в състава и на предложения от Димитър Главчев служебен кабинет. Според съпредседателя на ПП-ДБ натискът от МВР шефа не бил толкова страшен, колкото този от страна на Сарафов, защото прокуратурата тръгвала дълбоката държава.

Кирил Петков няма съмнение, че натискът срещу Живко Коцев идва директно от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и лидера на ГЕРБ бойко Борисов.

Той е сигурен също, че Главчев не е има право самостоятелно да вземе решение за нито един министър. Проблемът не е г-н Главчев, а откъде идва кабинетът му, посочи Петков. Според него всеки един човек в ГЕРБ, ако бъде избран за служебен премиер, ще отиде при Пеевски и Борисов и те ще му наредят целия кабинет. Петков обобщи, че проблемът е мащабен. По думите му Пеевски и Борисов винаги отиват много далеч, а имали и много кадри в МВР.

Калин Стоянов - изборът за МВР шеф и на Димитър Главчев

Калин Стоянов - изборът за МВР шеф и на Димитър Главчев

Заместник на и.ф. главен прокурор става правосъден министър

Съпредседателят на ПП-ДБ заяви още, че в последните месеци са имали стотици срещи, от които разбрали, че Бойко Борисов не може да вземе решение сам - без Делян Пеевски. "Докато Пеевски управлява ГЕРБ, ние няма да влезем в никаква коалиция с тях, въпреки резултатите от изборите", отсече той.

Кирил Петков каза още, че когато в хода на преговорите за съставяне на нов кабинет след ротацията се стигнало до определяне на хората в реална власт, ГЕРБ видели че ПП-ДБ държат на позициите си за прозрачна власт и казали - няма да стане. Можеше да има управление, но то щеше да е безпринципно, добави той.

Къде е Живко Коцев, пита Бойко Рашков

Къде е Живко Коцев, пита Бойко Рашков

Научил инцидентно за това, че главният секретар на МВР е хвърлил оставка