Пленумът на магистратите прие за сведение писмо от бившият правосъден министър Атанас Славов, с искане за извършване на проверка по случая "Живко Коцев". Това съобщиха от ВСС.

Славов настоява да се проверят твърденията за извършени нарушения от страна на административни ръководители в Прокуратурата на Република България, и ако те бъдат потвърдени - от тях да се потърси наказателна отговорност.

В хода на дебата, членовете на колегиите се обединиха около становището, че съдържанието на направеното искане не е от компетентността и правомощията на Общото събрание на двата съвета, съгласно чл. 130б, ал. 3 от ЗИД на КРБ.

Припомняме, че на 4 април главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка. Той обяви, че напуска системата на МВР. Ден по-късно обаче Коцев оттегли оставката си. Той се оплака, че тя е била подадена след оказан натиск.

На 9 април служебното правителство предложи на президента на освободи Живко Коцев от поста на главен секретар на МВР. Румен Радев подписа указа за уволнението му на следващия ден.

Прокурорите прехвърлят случая с Живко Коцев към ИВСС и Министерство на правосъдието

Прокурорите прехвърлят случая с Живко Коцев към ИВСС и Министерство на правосъдието

Исканата от Славов проверка не била в правомощията им, а не приложил и доказателства