Без дебати 50-то Народно събрание създаде комисия, която да разследва обстоятелствата около дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса, като предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" мина със 117 "за", 107 "против" и 7 гласа "въздържал се".

Припомняме, че и в предишното, 49-то Народно събрание имаше такава комисия, ръководена от ПП-ДБ, а подновеното предложение се базира на това, че времето не е било достатъчно.

Надежда Йорданова настоя от парламентарните трибуна временната комисия да изследва фактите и обстоятелствата за влияния в съдебната система от Мартин Божанов и Пепи Еврото. Виждам, че в залата се шуми, оплака се бившият правосъден министър, като настоя, че всеки един от тези скандали е рана, която разкъсва тъканта на обществото.

По думите й времето не стигнало на комисията за Нотариуса в предишния парламент. Вместо да се разреши случая, въпросите станали още повече, според Йорданова. Предишният парламент, според нея, констатирал дефицити в законодателството, които позволили съществуването на тези две групировки в съдебната система.

ПП-ДБ предлагат комисията да е от 21 члена на паритетен принцип.

Председател на комисията обаче не бе избран. Двете номинации бяха на Надежда Йорданова от ПП-ДБ и на Златан Златанов от Възраждане. Затова свикването на заседанията на комисията ще стават със заповед на председателя на НС.

В състава на комисията от ГЕРБ влизат Георги Георгиев, Тервел Георгиев и Маноил Манев. ДПС излъчиха Хамид Хамид Цветан Енчев и Ергените Анисова.ПП-ДБ предложиха Надежда Йорданова, Лена Бориславова и Бойко Рашков, като настояха Надежда Йорданова да е председател на комисията. Възраждане поискаха Златан Златанов за председател , Ивайло Чорбов и Виолета Кърпачева за членове. БСП номинираха Мая Димитрова, Иван Петков , Красимир Йорданов.ИТН посочиха Павела Митова, Петя Димитрова и Ивайло Костадинов. Величие излъчиха Юлияна Матеева, Росица Калинова и Красимира Катинчарова.

Припомняме, че комисията за Мартин Божанов - Нотаиуса, в 49-ото НС, бе създадена за да разследва влиянието на Божанов в съдебната система. ВСС изслушваше прокурори от СРП заради коледния банкет на прокуратурата, на който е присъствал сочения за брокер на влияния в съдебната система. Малцина магистрати обаче признаха, че са забелязали Нотариуса там.

Съюзът на съдиите иска комисия "Нотариуса" и в 50-ото Народно събрание

Съюзът на съдиите иска комисия "Нотариуса" и в 50-ото Народно събрание

Настояват за дълбока реформа на правосъдието