Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова вече има повдигнато второ обвинение, което е за принуда. Това каза адвокатката й Аделина Натина пред журналисти, предаде БТА.

Банкова е командировала 18 души на различни позиции, като ги е принудила да приемат постовете, по думите на Натина от днес.

По-късно през деня съдът на втора инстанция потвърди задържането на бившата шефка на митниците и това на Стефан Димитров.

Петя Банкова е обвинена за това, че при условията на продължавано престъпление, с 18 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - директор на Агенция "Митници", в съучастие със Стефан Димитров - подбудител, нарушила служебните си задължения с цел да набави за себе си и за Димитров облага, изразяващо се в осигуряване на действия за безпрепятствено преминаване на контрабандна стока и от деянието са могли да настъпят немаловажни последици за държавния бюджет - престъпление по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Бившата шефка на митниците е привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си - престъпление по чл. 143, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Асен Василев пита: А защо ДАНС мълчала 2 г. на канала Паскал-Димитрови

Асен Василев пита: А защо ДАНС мълчала 2 г. на канала Паскал-Димитрови

Не познава Паскал, нито Димитрови

Стефан Димитров е обвинен за контрабанда в съучастие с други лица на акцизни стоки без бандерол в големи размери, което е престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, както и за подбуждане Банкова към длъжностно престъпление, което е квалифицирано по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В съдебната зала Димитров заяви, че иска по-лека мярка, защото има здравословни проблеми. Имал отток на главата, виело му се свят и два пъти е викана линейка в следствения арест. Той изтъкна, че никога не е бил задържан и не е нарушавал закона, дори активно участвал в дарителски кампании.

Според адвокат Людмил Рангелов, който освен Натина също е защитник на Банкова, обвинението за принуда срещу бившата шефка на митниците е изпразнено от съдържание.

Той коментира познанството на Банкова с Живко Коцев, като каза, че най-вероятно са се познавали чрез Стефан Димитров. Но не знае откъде тя е познавала Асен Василев. Адвокатът отбеляза, че няма основание Василев да бъде разпитан по случая, но Бойко Рашков ще бъде, защото името му се замесва активно с Димитрови.

По думите на Рангелов срещите между Петя Банкова и Стефан Димитров не са били чести, дори повечето са били инцидентни.

На въпрос дали е имало определени роли, които са се изпълнявали в ОПГ-то адвокатът обясни, че такива не е имало и не е и задължително да има. Относно Марин Димитров Рангелов каза, че той все още е в болница и не знае кога ще се възстанови.

Обвиняем заедно с шефката на "Митници" е откаран в "Пирогов"

Обвиняем заедно с шефката на "Митници" е откаран в "Пирогов"

Това е станало преди заседанието на съда, на което трябва да се гледа марката за неотклонение на Петя Банкова и останалите задържани

Адвокатката Аделина Натина е убедена, че това е правосъдие по време на избори. Тя не е чула анализ на доказателствата, какъвто трябва да има. 

Тя няма представа обаче кой има интерес от делото - най-вероятно хора, на който Банкова е спряла нелегалния бизнес, но Натина не каза имена.

За познанството между Петя Банкова и Стефан Димитров адвокадката обясни, че те са се познавали от човек, който работи в ДАНС.

Припомняме, че делото за мярката за неотклонение срещу бившата шефка на "Митници" беше отложено два пъти, защото нейната адвокатка била болна и не се яви в залата. 

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови.

На 17 април Софийска градска прокуратура обяви, че Живко Коцев също е обвинен за участие в организираната престъпна група на Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Никола Николов, по прякор Паскал.