Тръгна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и неговия подчинен Алексей Алексеев, обвинени за сключване на неизгодна сделка.

Двамата не признават вина. Митев и Алексеев ще дават обяснения на по-късен етап от процеса.

"Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява, че дишам", заяви пред журналисти Ваньо Митев. Според него обвиненията са "абсолютно несъстоятелни". "Аз съм оставил този университет със 100 млн. лв. - плюс, не минус. Вдигнал съм четири пъти заплатите и съм обновил цялата база", коментира бившият ректор на МУ.

Той обясни, че студентите са приемани с тест, който обаче не се нарича изпит.

"От кого започна тази атака? Вие знаете как започна цялата история - с един измислен одит на МОН, знаете кой беше тогава министър", каза още Митев.

По отношение на първоначалните изявления на прокуратурата, че е раздавал пари на свои роднини, Митев обяви, че бил разследван от ПУКИ и през януари бил оневинен. По думите му, прокуратурата не обжалвала. Припомняме, че не бяха събрани доказателства за това, че е раздавал пари на свои близки.

Софийската градска прокуратура обвинява Ваньо Митев за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка, от която е нанесена щета в размер на близо 29 000 лева. Обвинен е и в това, че съзнателно и допуснал подчиненият му Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба.

Митев ще отговаря и за безстопанственост, тъй като не упражнил достатъчно контрол върху работата на главния секретар на Медицинския университет (МУ)-София.

За посочените престъпления се предвижда наказание "лишаване от свобода", както и лишаване от права.

Ексглавният секретар на Медицинския университет-София сключил 5 неизгодни сделки, от които настъпила вреда в размер на 245 000 лв., според обвинението. Той е нарушил служебните си задължения, като разрешил в университета да бъдат записани чуждестранни студенти, които не са положили задължителните за всички изпити по биология и химия. С това нанесъл на университета щета за близо 1 100 000 лева. Сумата се явява разликата в таксите, които студентите са заплатили и предвидените такси. 146 чуждестранни студенти били записани в МУ в платена форма на обучение. Вместо да плащат 7414 лв. такса, те заплащали само сумата от 3000 лева.

Алексиев ще отговаря и за това, че разпоредил близо 46 000 лева да бъдат разплатени на две търговски дружества. Едното трябвало да организира рекламна кампания в Лондон.

Прокуратурата обвинява Ваньо Митев, че на 29 септември 2014 г. като ректор на МУ съзнателно е сключил неизгодна сделка - договор за правна помощ и процесуално представителство с двама адвокати. Не е имало необходимост от сключването на договора. Назначени са двама юрисконсулти в учебното заведение. По този начин е нанесъл щета за 28 800 лв. на учебното заведение.

В периода от 8 ноември 2013 г. до 25 февруари 2016 г. съзнателно е допуснал главният секретар Алексей Алексеев да наруши служебните си задължения. Това е станало в условията на продължаващо престъпление със 146 деяния, уточняват от държавното обвинение. Алексеев е разрешил да бъдат записани за студенти в МУ 146 граждани на Европейския съюз, без да са положили изпити по биология и химия. Нанесените вреди са в размер на 1 105 083,20 лева.

Освен това, в периода от 30 юли 2014 г. до 7 юни 2016 г. Митев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Алексеев. В резултат на това са нанесени щети в размер на 290 501,15 лева. Това е стойността на 5 неизгодни сделки на стойност 244 718,20 лв. и стойността на присвоените от Алексей Алексеев 45 782,95 лева, собственост на МУ.

Алексей Алексеев пък е обвинен, че в периода от 30 юли 2014 г. до 12 ноември 2015 г. съзнателно сключил 5 неизгодни сделки. От прокуратурата отбелязват, че случаят е особено тежък.

Обвинен е също за записването на 146 студенти, които не са положили изпити по биология и химия и е присвоил пари, собственост на учебното заведение.

Делото продължава през октомври.