По повод Деня на жената - 8 март, във ВМА започва благотворителна кампания за жени, страдащи от рак на гърдата.

Целта на кампанията под мото "Близо до мечтата" е да се помогне на жените с рак на млечната жлеза от лечението им до пълното възстановяване на здравето.

Кампанията е по инициатива на един от световните лидери в производството на силиконови импланти за лице и тяло, в партньорство с Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания,  Военномедицинска академия и Университетска болница "Александровска".

В рамките на инициативата ще бъдат дарени 24 високотехнологични гръдни импланти на пациентки с карцином на гърдата, които ще бъдат имплантирани в двете болници, съобщава БиТиВи.

Според официалната статистика на Българския национален раков регистър, всяка десета българка е застрашена от рак на гърдата, като всяка година се диагностицират над 3 400 нови случаи. В световен мащаб всяка година 1 милион жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 умират от това заболяване.

Според прогнозите през следващите 20 години, заболеваемостта ще се повиши с близо 50%, като причини за това са по-добрата диагностика и застаряването на нацията.

Клиниката по гръдна хирургия на ВМА през изминалата година са постъпили за лечение 654 пациентки, като 452 от тях  са с доброкачествен тумор, а 202 - с карциномен.