1847 лица са задържани на изход на държавната граница от началото на годината. За сравнение - през 2016 г. са задържани 3797 граждани на трети страни.

Границата със Сърбия е най-натоварената на изход, а на вход- границата с Турция. Данните съобщи на брифинг вътрешният министър Валентин Радев. От началото на 2017 г. са образувани и 97 досъдебни производства за незаконно преминаване и за трафик на хора.

Стана ясно още, че остават 5 км, за да бъде довършена оградата на границата. Радев изрази надежда, че до месец това ще се случи.

Вътрешният министър Валентин Радев представи приoритетите в работата на политическото ръководство на МВР, като отбеляза, че следват приоритетите на ГЕРБ.

Сред тях са превенция и противодействие на престъпността и борба с корупцията, както и намиране на трайни решения на войната на пътищата. Към 27 юни в страната са настъпили 2888 тежки катастрофи. 281 души са загинали, а 3575 са ранени. Радев подчерта, че загиналите са само с 12 по-малко спрямо същия период на миналата година, а ранените са с 356 души по-малко. Това сочи статистиката, която силовият министър представи.

Друг приоритет на МВР е ограничаване на щетите за държавния бюджет от икономически престъпления. Ръководството на МВР си поставя за цел и повишаване ефективността на министерството. "Ще търсим начини да повишим мотивацията на служителите в МВР", заяви Радев. Сред приоритетите са и противодействието на тероризма, темата за миграцията, както и подготовката за председателството ни.

"Продължаваме да правим така, че да намалим бюрокрацията в КАТ", изтъкна министър Радев и допълни, че вече имат план за действие. Отделени са средства в размер на малко над 2,5 млн. лв. за тази цел.